|

İkili ticarette gaza basalım

LNG aldığımız Katar, Türkiye ile daha çok ticaret yapmakta kararlı. 1,3 milyar dolarlık ticareti iki katına çıkarmanın zor olmadığını öyleyen Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mubarak Al-Şafi, LNG ticaretine ilişkin varılan uzlaşma için gün saydıklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:45 - 25/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al-Şafi, Türkiye ile Katar arasındaki uzun vadeli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretiyle ilgili 'elimizi çabuk tutalım' çağrasında bulundu. Büyükelçi El-Şafi, “Türkiye ile dostluğumuza önem verdiğimiz için çalışmaların hızla bitmesini istiyoruz. Her iki tarafın gazın taşınması ile ilgili teknik hazırlıklarını bitirmesi gerekiyor” dedi.



TİCARETİ KATLAYALIM


Yaptığı yazılı açıklamada iki ülke arasındaki yakınlaşmanın tarım, inşaat, sağlık gibi alanlarda da yatırım fırsatları oluşturduğuna drikkat çeken Al-Şafi, Aralık ayında Doha'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Sani'nin katılımıyla düzenlenen 'Türkiye- Katar Yüksek Stratejik Komitesi Toplantısında' ülkeler arasında eğitim, çevre, denizcilik, enerji, bilim ve teknoloji alanlarında 17 anlaşma imzalandığını hatırlatan Al-Şafi, “Katar ve Türkiye arasında yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunu iki sene içinde iki katına çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.







TEKNİK HAZIRLIKLARIN BİTİRİLMESİ GEREKİYOR


Büyükelçi Al-Şafi, anlaşmalar arasında Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Katar Milli Petrol Şirketi arasında doğalgaz alanında işbirliğine dair mutabakat zaptının da bulunduğunu ve konuyla ilgili teknik değerlendirmenin halen devam ettiğini aktardı. Al-Şafi, ayrıca Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Türk Eximbank ve KOSGEB ile mutabakat zaptının imzalandığını ve sadece devlet kurumları ile değil özel sektörle de işbirliğinin artırılması için çalıştıklarını söyledi.



En büyük eksiklik gaz terminali


Türkiye'nin önünde duran en büyük ihtiyaç LNG deposu. Ülkemizde sadece 2 LNG terminali bulunuyor. Katar ile LNG ithalatını arttırmak isteyen Türkiye bir yandan da LNG terminallerini arttırmayı hedefliyor. Türkiye'nin Katar'a yönelik ihracatı ağırlıklı olarak demir-çelik, elektrikli makine ve cihazlar, motorlu araç ve parçaları, ev tekstil ürünleri, mobilya ve gıda gibi kalemlerden oluşuyor. Katar ise Türkiye'ye, doğalgaz, plastik ve mamulleri ihraç diyor.


#Salim Mübarek Al-Şafi
#İkili ticaret
#LNG
8 yıl önce