|

IMF, Ankara'nın kararını bekliyor

Ak Parti hükümetinin IMF ile yeni proğram yapıp yapmayacağı netlik kazanmazken, IMF Direktörü Dawson, Ankara'nın kararının eylüle kaldığını söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 31/07/2004 Cumartesi
Güncelleme: 17:11 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
IMF, Ankara'nın kararını bekliyor
---------------------- manset ---------------------

IMF Dış İlişkiler Direktörü Tom Dawson, Ankara'nın, IMF ile ilişkilerin Şubat 2005'ten sonra nasıl süreceğine ilişkin kararını eylül ayında vermesini umduklarını söyledi. Dawson, "Anladığım kadarıyla Türk yetkilileri, bu konuda kararı eylülde vermeyi umduklarını belirtmişlerdi. Durumun halen böyle olduğunu sanıyorum"dedi. Dawson, Washington'daki IMF merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye-IMF ilişkilerinin şimdiki programın sona ereceği Şubat 2005'den sonra nasıl süreceği konusunda gelişme olup olmadığının sorulması üzerine, bu konuda kararın ana hatlarıyla Türk hükümetine ait bulunduğunu ve IMF'nin yanıtının bu kararın ardından geleceğini belirtti.

IMF emekli maaşına vergi önerdi

IMF yönetiminin stand-by kapsamında 8'inci gözden geçirmeyi görüşmesi beklenirken, IMF'nin 7'nci gözden geçirme kapsamında Türkiye'ye ilişkin ülke raporu yayınlandı. Dünya Bankası'nın bir süre önce gündeme getirdiği "emekli maaşına vergi", IMF raporunda da yer aldı. IMF, mevcut emeklilik sisteminin sürdürülemeyeceğini savundu ve kısa vadede çözüm için emekli maaşlarının vergilendirilmesini önerdi.

"Dünya yüksek petrol fiyatlarını kaldırır"

Öte yandan uluslararası piyasalarda petrol fiyatları yeni bir rekor kırması Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) kaygılandırmıyor. Yüksek petrol fiyatlarının etkilerini değerlendiren IMF Başkanı Rodrigo Rato, dünya ekonomisindeki toparlanmanın yüksek petrol fiyatlarının olumsuz etkilerini telafi edecek ölçüde büyük olduğunu söyledi. ABD hafif petrolünün varil fiyatı bu noktada son 21 yılın en yüksek düzeyine çıkarak yeni bir zirve yaptı. Uluslararası piyasalarda dün 43 dolara 15 sente kadar çıkan ABD hafif petrolünün varil fiyatı, bu noktada son 21 yılın en yüksek düzeyine çıkarak bir rekor kırdı.

Türkiye ekonomisi kırılganlıktan kurtuldu
Devlet Bakanı Ali Babacan, "Türkiye ekonomisi kırılganlıktan kurtulmuş, zayıf noktalarını güçlendirmiş, köklü yapısal reformlarla geleceğe güvenle bakabilir bir hale gelmiştir'' dedi. Babacan, oluşan güven ortamında makroekonomik alanda bir çok önemli başarı elde edildiğini bildirdi. Türkiye'nin üst üste iki yıl yüksek büyüme oranlarını yakaladığını, 2004 yılının başından bu yana elde edilen verilerin de güçlü büyüme trendinin bu yıl da sürmekte olduğunu gösterdiğini belirten Babacan, nitekim 2004 yılının ilk üç aylık döneminde milli gelirin (GSMH), 2003 yılının aynı dönemine göre yüzde 12,4 oranında büyüme kaydettiğini vurguladı. Ali Babacan, uygulanan sıkı maliye ve bununla uyumlu para politikaları sonucunda borç stokunda önemli düşüşler yaşandığını, net kamu borcunun GSMH'ye oranı 2001 sonundaki yüzde 91 seviyesinden 2003 sonunda yüzde 70,5'e düşürüldüğünü anımsattı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce