|

İpek devletin petrolüne sızdı

Akın İpek'in sahibi olduğu İpek Enerji'nin, devletin petrolüne sızdığı ortaya çıktı. Kozluk’ta Türk Petrol ruhsatlı sahasına 30 ve 50 metre mesafede iki kuyu açan şirketin, yatay sondaj yaptığı sahadaki petrolün TP’ye ait olduğu anlaşıldı. İpek, TP’ye ait en az 40 bin varili kendi arazisinden çıkartırken, bu petrolü bir de TP'ye sattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/09/2015 Cumartesi
Güncelleme: 19:59 - 11/09/2015 Cuma
Yeni Şafak

Şirketleri üzerinden Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki banka hesaplarına 7 milyar 40 milyon dolar transfer ettiği tespit edilen İpek Grubu'nun, şimdi de devletin petrolüne sızdığı ortaya çıktı. Akın İpek'in Batman Kozluk'taki Türk Petrol'e (TP) bitişik petrol arazisinde yaptığı arama sırasında, TP'nin ruhsat sınırına 30 ve 50 metre mesafede yatay sondajlama yöntemiyle iki kuyu açtı. Sondajı vurduğu alan ile TP'nin arazisi arasında yer alan kot farkı sayesinde de TP'ye ait petrolü kendi arazisinde çıkarmış gibi bir durum oluşturdu. Böylece TP arazisinde olan en az 40 bin varil petrolü kendi arazisi üzerinden çıkardı ve TP'ye sattı. TP'nin incelemelerine göre İpek'in 56 bin varil rezerve sahip arazisinde bugüne kadar 96 bin varil petrolü çıkardığı ve halende çıkarmayı sürdürdüğü belirtildi.



TP'NİN PETROLÜNÜ ÇEKTİ


Türkiye Petrolleri (TP) Batman Kozluk Yemişlik sahasını 2012 yılında keşfetti. Ardından aynı alanda 6 saha daha açıldı. Yemişlik sahası yapısı itibariyle ruhsat sınırı ile bölünmüş olurken, büyük kısmı TP'ye ait. Sahanın Kuzey kısmındaki alan İpek Enerji firmasında bulunuyor. İpek'e ait alandaki rezerv miktarının 56 bin varil olduğu tespiti yapılıyor. İpeklere verilen saha daha önce TP'nin kullandığı saha idi. Başka bir şirket bu sahada üretimi yaparken, İpek Enerji'ye devrediyor. İpek Enerji, çok sert ve kayalık bir saha olduğu, sondaj vurulamayan bir yerde TP'nin ruhsat sınırına yakın 10 metre, 50 ve 20 metreden 3 sondaj vuruyor ve üretimi başlatıyor.







KENDİ REZERVİ 56 BİN 96 BİN VARİL ÜRETTİ


2013 yılında TP'nin yaptığı ölçümlerde petrollü alanın toplamı 89,6 hektar olarak hesaplandı. İpek Enerji firmasının alanı ise 5,5 hektar olduğu belirlendi. Bu alanda 3,7 milyon varil rezerv hesaplandı. Bunun 910 bin varili TP'nin alabileceği petrol payı olurken, TP ancak 310 bin varilini üretebildi. 600 bin varil ise kaldı. Bu hesaplamada İpek Enerji Grubu hesabına düşen alınabilir petrol miktarı ise yaklaşık 56 bin varil olarak belirlendi. 2015 yılı Ocak ayına kadar da 96 bin varil petrolü ürettiği tespit edildi.



TP'DEN İNCELEME


TP şimdi kendisi bağımsız ve uluslararası akrediteye sahip HOT Engineering Firmasına iki ruhsat sahasındaki rezervleri belirlemesi için başvurdu ve çalışmalar başladı. Çıkan sonuca göre yargı yoluna başvuracak. Şu anda da İpek Enerji'nin aynı sahada üretim yaptığı belirtiliyor.



Petrol sahasının incelenmesine İpek karşı çıktı


TP, İpek Enerji'ye çıkan petrol ile rezerv miktarı arasındaki farktan dolayı, ruhsat alanlarındaki rezerv miktarlarının belirlenmesi için Uluslararası bağımsız kuruluşların incelemesini öneriyor. İpek Grubu buna yanaşmıyor. Anlaşma gereği İpek Enerji'nin çıkardığı petrolü TP alıyor. Ancak, 2013 yılındaki tespitlerde sondajı ruhsat sınırına bu kadar yakın mesafeye vurması nedeniyle TP şirketin çıkardığı petrolü almamaya başlıyor.


#İpek Enerji
#Akın İpek
#Bahreyn
#Malta
9 yıl önce