|

İpoteğe dayalı konut finansmanı geliyor

Kuveyt Türk iştiraki Körfez Gayrimenkul, Dubai merkezli Emlak Finans gücünü birleştirerek, Arap usulü mortgage sistemi olarak bilinen ipoteğe dayalı konut finansmanı için kolları sıvadı.

Yeni Şafak
00:00 - 12/09/2004 Pazar
Güncelleme: 18:07 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
İpoteğe dayalı konut finansmanı geliyor
---------------------- manset ---------------------

Kuveyt Türk Evkaf Finans Kurumu, iştiraki olan Körfez Gayrimenkul vasıtasıyla, insanların kira öder gibi konut sahibi olmasını sağlayan mortgage sisteminin Arap versiyonu, ipoteğe dayalı konut finansmanını Türkiye'ye getiriyor.

Körfez Gayrimenkul, Türkiye'nin konut açığı sorununun çözümüne ve orta gelir grubuna dahil olan bireylerin daha kolay konut edinmelerine katkıda bulunmak amacıyla Dubai merkezli Emlak Finans şirketi ile mutabakat imzaladı. Mutabakata göre, ilk etapta ipoteğe dayalı konut finansmanı sağlaması için ortak girişimle özel bir finans şirketi kurulacak.

Kuveyt Türk'ün uluslararası yatırımlarından sorumlu Genel Müdür Baş Yardımcısı Fawaz el-İsa, 5 milyon dolar sermaye ile kurulacak sözkonusu şirketin Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili mevzuat çalışmalarının tamamlanmasını takiben faaliyete geçeceğini söyledi. Fawaz el-İsa, "Yaklaşık 10 milyar dolarlık aktif büyüklüğüyle dünyanın önde gelen faizsiz finans kuruluşlarından Kueytt Finance Kurumu'nun iştiraki olan Kuveyt Türk ile gayrimenkul finansmanının önde gelen kuruluşlarından Amlak Finance ile bu ortak girişim sayesinde çok güçlü bir sinerji oluşturacaktır" dedi.

AB, konuta ilgiyi arttıracak

Uzun yıllardan beri Türkiye ekonomisinde süregelen yüksek enflasyonun ve reel faizlerin gayrimenkul finansmanının gelişmesini engellediğini belirten Fawaz el-İsa, ancak son yıllarda siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması ile birlikte gayrimenkul finansmanının Türkiye'de ciddi anlamda gündeme geldiğini, Avrupa Birliği sürecinin de olumlu yönde gelişmesinin gayrimenkul ve inşaat sektörlerine yönelik ilgiyi önemli bir oranda arttıracağını tahmin ettiğini kaydetti. El-İsa ayrıca bankacılık ve özel finans kurumları arasında güçlü bir konuma sahip olan Kuveyt Türk'ün bu güçlü konumunu gayrimenkul finansmanı alanında da sürdüreceğine inancının da tam olduğunu sözlerine ekledi.

Haşimi: Türk ekonomisi istikrar kazandı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Amlak Finance'in CEO'su Muhammed Ali el-Haşimi ise bu işbirliğinin BAE dışındaki ilk ticari girişimleri olduğunu vurgulayarak, bunun bölgesel olarak büyüme stratejilerinin bir sinyali olduğunu ifade etti. Muhammed Ali el-Haşimi, Türk gayrimenkul pazarına girişlerinin zamanlamasının da çok iyi olduğunu hatırlatarak; Türkiye ekonomisinin istikrar kazandığını ve konut sektörünün ciddi bir büyüme trendi içerisinde olduğunu kaydetti. Körfez bölgesinin önde gelen finans kuruluşu olan Kuveyt Finans Kurumu'nun iştiraki ile böyle bir ortak girişim içerisinde bulunmanın önemine de değinen Haşimi, bu girişim sayesinde taraflar sadece gayrimenkul alanındaki tecrübelerini değil, aynı zamanda faizsiz finansman alanındaki tecrübelerini de biraraya getirerek Türkiye'de ipoteğe dayalı finansman alanında öncü bir şirket olarak faaliyet göstermeyi hedeflediklerini söyledi.

200'den fazla proje üretti

Bağlı olduğu ana şirketiyle (Kuveyt Türk) işbirliği içinde çalışan Körfez Gayrimenkul, gayrimenkul yönetimi konusundaki uzmanlığıyla Kuveyt Türk'ün tüm gayrimenkullerinin yönetimini üstlendi. Kuveyt Türk'ün şube ağının genişlediği ve yeni şube tasarımına geçişin devam ettiği 2003 yılı boyunca aktif olarak projeler yöneten Körfez Gayrimenkul, Kuveyt Türk'ün yanısıra üçüncü şahıslara da danışmanlık hizmeti vererek, 200'ün üzerinde gayreminkul değerleme raporu hazırladı. Körfez Gayrimenkul 2004 yılında, gayrimenkul pazarlama rolünü geliştirmeye devam ederek Kuvey Türk'ün tüketici konut finansmanına da destek olmayı planlıyor.

KKTC'de İngilizlerarsa alımında önde

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, KKTC'de son yıllarda yabancıların taşınmaz mal edinmesinde belirgin bir artış meydana geldiğini belirterek, 2003 yılında 613 bin, bu yılın ilk 6 ayında ise 116 bin metrekare taşınmazın yabancılara satıldığını bildirdi.

Çoğunluğunu İngilizlerin teşkil ettiği yabancıların KKTC'den aldıkları taşınmaz malların son iki senede miktar olarak olmasa bile oransal olarak büyük artış gösterdiğini kaydeden Şener, Rum tarafı pahalı olduğu için yabancı emekliler tarafından KKTC'nin tercih edildiğini belirtti.



----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce