|

İş makinesi sektörüne yabancı ilgisi

Türk iş ve inşaat makineleri sektörü, yurt içi ve yurt dışından gelen yoğun talepleri karşılamaya çalışıyor. Pandemideki global krizi fırsata çeviren sektör, yeni siparişler için kapasite artışına gitti. 2023’de 5 milyar dolar ihracat hedefi olan sektör, en zor pazar olarak görülen Japonya’ya bile ürün satar hale geldi. Firmaların en büyük sorunlarından biri, yüksek ücretle bile çalıştıracak eleman bulamaması.

Mesude Demirhan
00:00 - 15/11/2021 Pazartesi
Güncelleme: 05:43 - 15/11/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
Pandemi döneminde dünyada oluşan global krizi fırsata çeviren Türk iş ve inşaat makineleri sektörü gelen taleplere yetişmek için üretim kapasitesini artırdı. 2023’de 5 milyar dolar ihracat hedefi olan sektör, en zor pazar olarak görülen Japonya’ya bile ürün satar hale geldi.
Sektörün en büyük sorunlarından biri, yüksek ücretle bile çalıştıracak eleman bulamaması. Durum öyle bir hale gelmiş ki bazı firmalar işçi bulamadığı için yatırımlarını durdurmak zorunda kaldı.
İş ve İnşaat sektörünün yüzde 95’inden fazlasını temsil eden Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) sektör buluşmaları kapsamında Trakya bölgesine çıkarma yaptı.

‘TÜRK ÜRÜNÜ’ DENİLİNCE AKLA GELEN KALİTE

  • Global kırılmaların sektöre yeni fırsatlar oluşturduğunu söyleyen İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, “Sektörümüz dünyada sektör devleri ile iş birlikleri kuruyor. Bize dünyadaki büyük rakiplerden iş teklifleri geliyor.
    Pandemiye rağmen 2020 yılında 1 milyar 385 milyon dolar değerinde ihracat yaptık. Avrupa’nın 7’nci, dünyanın ise 11’inci büyük pazarı olan sektör 133 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Üretimde Avrupa’nın 10’uncu büyük ülkeyiz.
    Dünyada iş ve inşaat makinelerinde ‘Türk ürünü’ dendiği zaman artık akla ‘kalite’ geliyor. İş makineleri olarak dünyanın en zor pazarı olan Japonya’da dahi söz sahibiyiz ” şeklinde konuştu.

ARSA MALİYETİ ARTTI

Özgen süreci şöyle özetledi: “Firmalarımız OSB’de yeni fabrika kurmak istiyor ancak arazilerin yüksek fiyat artışı var.
Arsa bedeli milyon dolarlık fabrika kurma bedellerini geçti. Bu yüzden yatırım yapmak zorlaştı.
OSB arazilerini kötü niyetle kullanan işgalciler belirlenmeli ve OSB arazileri üretim yapacak istihdam yaratacak firmaların hizmetine uygun fiyata verilmeli.”

Türkiye’yi satış ve servis merkezi yapma hedefi

  • Dünya devleri arasında yer alan Putzmeister Türkiye’ye 50 milyon avro yatırım yapmayı hedefliyor. Türkiye’yi satış merkezi yapmak istediklerini vurgulayan Putzmeister CEO’su Ali Bilgiç, şunları kaydetti:
    “Yatırımlarımızın yüzde 80’nini Türkiye’de yaptık. 600 olan çalışan sayısını 750’ye çıkarmak istiyoruz. En büyük sorunumuz nitelikli eleman. Ücret politikamız çok yüksek ancak nitelikli eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Dünyadaki operasyonlarımıza gönderebileceğimiz teknik elemanlarına 15-25 bin aralığında maaş vermeyi düşünüyoruz.”

EN ZORLU YERE ULAŞTIK

ELKON CEO’su Mustafa Alpagut, 130 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve dünyada 4 bin beton santrali kurduklarını söyledi.
“Pandemide kalite kazandı. Türkiye kazandı”
diyen Alpagut,
“İhracatımızı arttırarak en zor pazarlara ulaştık. Sektörün en zor pazarı olan Japonya’da bile operasyonlarımız var. 15 ülkede temsilciliklerimiz var”
şeklinde konuştu.
#Japonya
#Pandemi
#Türkiye
#OSB
2 yıl önce