|

İslam ülkeleriyle ticaretimiz artıyor

Dünya helal ekonomisinin paydaşlarını bir araya getiren fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Bolat, helal pazarda artan ticaret hacmine dikkat çekti. Bolat, “İslam ülkeleriyle ticaretimizin payı toplam ticaretimiz içinde 20 yıl önce yüzde 11'di, geçen yıl bu rakamı yüzde 26'ya çıkardık. Hedefimiz, 2028'e kadar bu oranı yüzde 35'lere çıkarmak" dedi.

Mehmet Ali Parto
04:00 - 24/11/2023 Cuma
Güncelleme: 11:01 - 24/11/2023 Cuma
Yeni Şafak
Dünya Helal Zirvesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo 2023 Fuarı, kapılarını dün İstanbul'da açtı.
Dünya Helal Zirvesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo 2023 Fuarı, kapılarını dün İstanbul'da açtı.

Türkiye'nin helal pazarından daha fazla pay alması ve sektörde yeni ihracat kapılarının açılması amacıyla düzenlenen, dünyanın en büyük helal organizasyonu olan 9’uncu Dünya Helal Zirvesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo 2023 Fuarı, kapılarını dün İstanbul'da açtı.


İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İslam ülkeleriyle ticaretimizin payı toplam ticaretimiz içinde 20 yıl önce yüzde 11'di, geçen yıl bu rakamı yüzde 26'ya çıkardık. Hedefimiz 2028'e kadar bu oranı yüzde 35'lere çıkarmak" dedi.


2,1 MİLYAR $ SAĞLIKTAN GELDİ


21 yılda Türkiye'nin helal endüstrinin gelişimi için yaptığı faaliyetlere dikkat çeken Bakan Bolat, “Türkiye’de Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından 54 akreditasyon kararı verildi ve 1.200’ün üzerinde helal belgesi HAK’ın güvencesi altına alındı” diye konuştu. Bolat, zirve kapsamında düzenlenen ETHEXPO Avrasya Turizm ve Sağlık Fuarı'na da değindi. Dünyada 25 trilyon dolarlık mal ve 7.2 trilyon dolarlık hizmetler ticareti olduğunu belirten Bolat, sağlık turizminin de her geçen gün geliştiğine; yurt dışından Türkiye’ye gelip tedavi olanların 2022 yılında 10 yıl öncesine göre yüzde 17 arttığına ve 1,2 milyon kişiye ulaştığına vurgu yaptı.


Sektörün 2,1 milyar dolarlık hacme ulaştığını belirten Bolat, 2023’ün ilk 9 ayında ise bu gelirin 1.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.


40 BİNDEN FAZLA ZİYARETÇİ


Dünya Helal Zirvesi’ne eş zamanlı düzenlenen Helal Fuarı’na 40’tan fazla ülkeden 500’den fazla yerli-yabancı firma katıldı. Gıda, gıda teknolojileri, kozmetik, ilaç, tekstil/mütevazı moda, İslami Finans ve helal turizm sektörlerinden firmaların katıldığı dünyada büyüklüğü 7 trilyon doları aşan, gelecek 5 yıl içinde de 10 trilyon doları bulması beklenen organizasyona ilk günden güçlü bir ziyaretçi akını oldu. 26 Kasım’a kadar sürecek fuara, 40 bini aşkın ziyaretçi bekleniyor.


7 trilyon dolarlık sektör büyüyor


Bu yıl ‘Küresel Helal Ekonomiye Açılan Kapı: Potansiyeli Fark Et ve Ortaya Çıkart’ temasıyla gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Dünya Helal Konseyi Başkan Yardımcısı Emre Ete şunları söyledi: 'Türkiye'de helal ticaretin geliştirilmesi hatta ülkenin bu pazarda merkez üssü konumuna gelmesi amacıyla yola çıktık. Yıllar geçtikçe bu hedefimize daha çok yaklaştığımızı görüyoruz. 7 trilyon dolarlık helal sektörünün büyümesi ve helal farkındalığının artması için çalışmaya devam edeceğiz. Sektörün 5 yıl içinde 10 trilyon doları bulmasını bekliyoruz. Helal, kültürler ve uluslararası bir köprü ve etik bir iş kaynağıdır."



ALBAYRAK GRUBU OTELLERİ DE FUARDA


Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın tarihi atmosferinde bulunan Katre Island Hotel başta olmak üzere, turizm faaliyetlerine yeni bir soluk getiren Albayrak Grubu otelleri de fuarda yerini aldı. Albayrak Grubu Turizm Yönetim Danışmanı ve Katre Island Genel Müdürü Mehmet Ali Avados, “Albayrak olarak ilk kez bu fuara katılıyoruz. Bu fuarlar bizim tanıtımımız için çok önemli. Katre Island ile helal konsepte uygun hizmet veriyoruz. Bunun gibi Giresun’da Birun Kümbet ve İzmir’de Teos Village otellerimiz bulunuyor” diye konuştu.


Albayrak Grubu Turizm Yönetim Danışmanı ve Katre Island Genel Müdürü Mehmet Ali Avados.


İKİ MİLYAR MÜSLÜMAN'A HİTAP EDİYOR


Avados, ayrıca helal anlayışla Türkiye'nin ilk kış tatili konseptli tesisinin temelini 2024’te Erciyes’te atacaklarını ve 2025 yılında da otelin faaliyete başlayacağını belirterek, şunları kaydetti: “Katre Island, dünya genelinde 2 milyar Müslüman'a hitap ediyor. İstanbul’da böyle bir tesisin olduğunu tüm dünyanın bilmesini istiyoruz. İstanbul halkının gelip dinlenebileceği sosyal tesisleri, kongre merkezi olan bir oteliz. Gastronomi alanında da büyük ayrıcalıklar sunuyoruz. 123 odamız ve 320 yatak kapasitemizle standartların çok üzerindeyiz. En küçük odamız ise 45 metrekare şeklinde dizayn edildi."



#Ticaret
#İslam ülkeleri
#Ekonomi
#İhracat
6 ay önce