|

Karahan: Büyüme hikayesi devam edecek

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan Tvnet’te yayınlanan Makroskop programında Türkiye ekonomisinde son açıklanan verileri değerlendirdi. Karahan 3. çeyrekte açıklanan yüzde 11.1’lik büyüme rakamının, Türkiye ekonomisinin 15 Temmuz ile yaşanan şoktan hızla çıktığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Karahan; “Türkiye ekonomisi 2002 sonrası dönemde sadece 2009 küresel krizinde bir daralma yaşadı. Daha sonra ise sadece 2016’nın 3. çeyreğinde darbe girişimiyle hafif bir daralma yaşadı. Ancak sonrasında ekonominin sağlam temellere dayanmasına bağlı olarak hızla toparlanmayı başardı. Ve böylece kendini küresel kriz sonrası 2. kez ispatlamış oldu.”

Yeni Şafak
22:44 - 18/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:15 - 19/12/2017 Salı
Tvnet
​Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan
​Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan

Karahan, yüksek büyüme gösteren Türkiye’nin notunu artırmayan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına dair soruya karşılık ise, darbe girişiminin ardından bu kuruluşların aceleci davrandığına dikkat çekti. Ancak Türkiye ekonomisinin 15 Temmuz darbe girişimini başarıyla atlattığını ifade eden Karahan; “Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde durduğunu o zaman da söylemiştik. Nitekim iş dünyasının dinamizmi ve devletin sağladığı teşviklerle Türkiye bu süreci hızla atlattı”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının önceki yıllarda da kırılganlıkları öne çıkararak Türkiye’ye hak ettiği notu vermediklerine dikkat çeken Karahan, “Türkiye’nin kredi notu, gerek kendi içindeki görünümü gerekse kıyaslamalı olarak her daim haksız seviyelerde. Dolayısıyla durum, bu kuruluşların siyasi karar verdikleri yönünde. Kuruluşlar not artırımında oldukça cimriler ama indirimde oldukça hızlı reaksiyon gösteriyorlar.”

Döviz kurlarındaki gelişmeleri de değerlendiren Karahan, ihracatçılar için seviyeler bir yana, stabil seyrin de önemli olduğunu kaydetti.

“Güçlü büyümenin sürmesini bekliyorum”

Eylül işsizlik oranlarını da değerlendiren Doç. Dr. Hatice Karahan, bu dönemde işsiz sayısındaki düşüşe dikkat çekti. İşgücünün hızla büyüdüğünü belirten Karahan, yeni istihdamın Eylül döneminde işgücündeki artışı geçtiğini belirtti. Teşviklerin işgücüne olumlu yansıdığını belirten Karahan, güçlü büyümenin sürmesini beklediğini ifade etti. Karahan; “2018’de imalat ve bilişim sektörlerinde yeni istihdam teşvikleri devreye girecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni istihdam çağrısıyla kadınlar ve gençler gibi gruplar özellikle desteklenecek.”

“KGF güven ortamına da destek sağladı”

Karahan, Türkiye ekonomisinin yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Son dönemde turizmdeki toparlanmaya da dikkat çeken Karahan, eski rakamlara yakınlaşmanın sürdüğünü vurguladı.

Ayrıca 2017’de büyümeye katkı veren Kredi Garanti Fonu’nun maddi yansımasının yanında psikolojik desteğinin de olduğunu, güven unsurunun güçlenmesine destek sağladığını belirtti.

Küresel ticarette toparlanmanın 2018’de de sürmesini beklediğini belirten Karahan, bunun Türkiye ekonomisine dış talep kanalıyla destek sağlamasını öngördüğünü kaydetti.

Karahan, 2018’de de Türkiye ekonomisinde güçlü büyümenin sürmesini beklediğini söyledi.

#Türkiye
#Hatice Karahan
6 yıl önce