|

Kibar yan sanayide büyüyecek

Otomotiv yan sanayisinde yeni bir yatırımları olabileceğini belirten Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai özelinde mevcut kapasitelerini daha yukarı çıkaracak kararlar aldıklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:06 - 26/02/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, otomotiv yan sanayisinde yeni bir yatırımları olabileceğini belirtti. Kibar, “Bir marka yeni bir model üretecek. Onun iç trim donanımının tedariki için üretim yapılacak fabrikanın yanına bir yer kurulacak. Birkaç ülkeye de aynı model üretilecek. Bunlar muhtemelen Brezilya ve Çin olacak” dedi. 2018’de otomotiv ihracatının geçen yıl ile aynı seviyelerde veya biraz üzerinde gerçekleşebileceğini ifade eden Kibar, iç pazarda ise yerli üretim araçların tercih edilmesine yönelik özendirici çalışmalar yapılabileceğini belirtti. Kibar, “Yerli üretimin satışını bir şekilde direkt ya da dolaylı nemalandırma yapılabilir. Tüketici kredisi bile verirken yerli ürün olduğu takdirde birkaç puan destek sağlanabilir. Belki kamu bankaları burada görev alabilir” yorumunu yaptı.

YENİ YATIRIM ARTACAK

Her bir segmentte minimum 25-30 binlik yerel piyasa tüketim potansiyelini gören mevcut veya yeni üreticilerin Türkiye’de otomotiv sektöründe yeni yatırım kararına yönelebileceğini belirten Kibar, şunları kaydetti: “Şu anda Türkiye’de 41’in üzerinde marka ürünlerini satıyor ama binek anlamında 6 üretici var. Bu üreticiler veya yeni üretici en azından 30-35 binlik rakamı iç piyasada herhangi bir segmentte satabileceğine kanaat getireceği bir ortam bulduğu takdirde yeni yatırıma girer. Yeni yatırımı bu anlamda cezbetmek lazım. Bugün ekstra platform sağlanması için 100 binden başlayıp 350 bine giden bir format gerek.”

ÖTV'ler yerlide 50 bin TL olmalı

Yerli otomobillerin ÖTV'siyle ilgili de yorumda bulunan Ali Kibar, "Maliye’nin yerli üretimle ilgili yüzde 45’lik ÖTV bandını gözardı etmemesi lazım. Yüzde 45’lik ÖTV bandı 1.600 cc’ye kadar olan araçlar için 40 bin liradan 46 bin liraya çıkarıldı. Bu belki kurlardaki harekete paralel olarak yerli üretim araçlar için 50 bin lira bandına yükseltilebilir” açıklamasında bulundu.

#Ali Kibar
#Hyundai
#ÖTV
#Maliye
6 yıl önce