|

Konutlarda yüksek kiraekonomiye zarar veriyor

Emlak sektöründe görülen yüksek oranlı artışların, ekonominin olumlu gidişatını engelleyebileceğini söyleyen emlakçı Reha Medin, sektörün aşırı fiyat artışından kaçınması gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
01:00 - 2/11/2004 Salı
Güncelleme: 10:16 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Konutlarda yüksek kira

ekonomiye zarar veriyor
---------------------- manset ---------------------

FATMA DURMUŞ / İSTANBUL

Emlakçı Reha Medin emlakta satış fiyatı ve kiralarda görülen yüksek artışların ekonomi üzerinde olumsuz sonuçlar yarattığını söyledi. Medin, bu konuda yaptıkları araştırmada kiraların yüzde 40-50 hatta bazı bölgelerde yü de 70'lere varan oranlarda arttığını gördüklerini, bunun en büyük sebebinin ise 1999 Marmara Depremi ve yaşanan 2001 krizinden sonra yeni konut üretiminin adeta durması olduğunu söyledi.
Sektörün dikkatli olması lazım

Sektörde oluşan arz azlığına karşın, talep fazlalığının devam etmesi durumunda artışlardaki mevcut yüksek oranların dahi aşılabileceğini ve Merkez Bankası'nca da belirtildiği gibi enflasyonda hedeflerin tehlikeye gireceğini söyledi. Reha Medin gayrımenkul piyasasında ekonomideki iyi hal yüzünden talep artışı olduğunu, bu artışa bakıp menfaatleri uğruna aşırı zam yapmak isteyenlerin çok kısa sürede yanıldıklarını anlayacaklarını kaydetti. "Aşırı zamlar talepte hemen daralmaya yol açacak, dolayısıyla enflasyonun düşüşüne ve ekonomindeki iyimser havaya zarar verecektir" diyen Medin, inşaatla ilgili tüm sektörlerin dikkatli davranması ve yüksek fiyat artışlarından kaçınması gerektiğini söyledi.

En pahalı konut Bodrum'da

Türkiye çapındaki 80 temsilcinin müşteri portföyüne göre düzenlenmiş emlak indeksinden çıkan sonuçlara göre; Bodrum Merkez metrekaresi 7 milyara varan evleriyle en pahalı olan bölge. İkinci sıra ise metrekaresi 3 milyara varan evleriyle İstanbul Osmanbey. İstanbul Etiler ve Levent ise en pahalı evler sıralamasında metrekaresi ikibuçuk milyar ile üçüncü sırada. Türkiye'nin en ucuz evleri ise Ankara'da satılıyor. Çayyolu, Ümitköy ve Ümitkent ilçeleri metrekaresi 100-150 milyonluk satış değeriyle alıcı buluyor.

İstanbul Osmanbey metrekaresi 25 milyon ile Türkiye'nin en pahalı kiraların ödendiği semt. 100 metrekarelik bir apartman dairesi Osmanbey'de 2,5 milyara kiralanabiliyor. En düşük ev kiralarının olduğu yer ise metrekaresi 1.5 milyon lira ile Diyarbakır merkezdeki apartman daireleri.

Deprem, emlak haritasını değiştirdi

İstanbul'da yaşanan depremler de emlak haritasında önemli değişikliklere neden oldu. Buna göre Avcılar ve çevresinden, Esenkent, Zeytinburnu, Fındıkzade, Rami, Bahçelievler'e doğru yönelim başladı. Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya gibi üst gelir grubuna dahil bölgelerden Bahçeşehir'e, dubleks villaların yoğun olduğu Sarıyer ve Zekeriyaköy'e doğru kayış oldu. Anadolu yakasında ise sahile yakın yerlerden Kurtköy, Yakacık, Beykoz, Şile, Ümraniye ve Ömerli'ye kaçtı insanlar.

Gayrimenkûl alırken dikkat!

Gayrimenkul alım-satımına ilişkin son zamanlarda odalarına emlak komisyoncuları da dahil değişik konularda şikayetlerin geldiğini ifade eden İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, aracı vasıtasıyla alınan gayrimenkullerde mutlaka vekaletin ilgili noterden doğrulatılması gerektiğini söyledi. Ateş, alım-satımlarda mutlaka ilgili belediyeden, o seneye ait emlak vergisine esas olan değerin öğrenilmesini de istedi.

Komisyoncunun kapora yetkisi yok
Son zamanlarda bazı komisyoncuların müşteri çekmek için değerinin altında ilanlar vermeye başladığını da değinen Ateş, şunları söyledi: "Gayrimenkul için ilgili emlakçıya müracaat ettiğinizde de 'satıldı' veya 'kiralandı' diyorlar. Akabinde uygun yer çıktığında size haber verilebilmesi açısından bir akit imzalatıyorlar, 3-5 milyon lira para istiyorlar. Sakın imzalamayın ve para da vermeyin. İmzalayıp parayı verdiğinizde, görmediğiniz bir gayrimenkulü, almadığınız veya kiralamadığınız halde komisyon olarak almaya hak kazanacaklardır. Gazetelerde çıkan çarşaf gibi göz boyayan, ilgi çeken, günün kelepiri gibi ilanlar da mutlaka tuzak ilanlardır. Ayrıca son zamanlarda tüketiciler kaporadan kaynaklanan mağduriyete uğramaktadırlar. Kapora vermeyin, çünkü komisyoncunun kapora alma yetkisi yok."


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce