|

Küçük işletmelerin vergi yükü azalacak

Maliye Bakanlığı'nın eylül ayının ortasına kadar tamamlamayı planladığı yeni vergi paketinin birinci amacı, istihdamı arttırmak olacak. Yeni düzenleme ile devlet, holdingler ve küçük işletmelerden artık aynı vergiyi almayacak.

Yeni Şafak
00:00 - 8/08/2005 Pazartesi
Güncelleme: 16:30 - 3/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA


    Hükümet, istihdamın önündeki en büyük engellerden birisi olarak nitelendirilen işletmelerin üzerindeki vergi yükünü aşağıya çekmek için harekete geçti. Maliye Bakanlığı talimatı ile Vergi Konseyi Başkanlığı tarafından hazırlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi paketinde, KOBİ'lere özel vergi uygulaması getiriliyor.

    Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları'nda değişiklik öngören 500 maddelik vergi paketinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Eylül ayının ortasına kadar tamamlanacak taslakta, vergi oranları ile ilgili çeşitli alternatifler olacak. Pakette yer alacak düzenlemelerin birinci amacı istihdamı arttırmak olacak. Bu kapsamda halen yüzde 30 olarak uygulanan kurumlar vergisi oranları değiştirilecek.

    KOBİ'lere düşük vergi

    Pakette, KOBİ'lere daha düşük kurumlar vergisi uygulanması öngörülüyor. Bunun için KOBİ tanımı yeniden yapılacak ve hangi işletmelere KOBİ denileceği kanunda ayrıntılı olarak belirlenecek. KOBİ'lere uygulanacak Kurumlar Vergisi, holdinglere uygulanacak kurumlar vergisinden farklı olacak. Bunun için iki alternatif hazırlanıyor. Alternatiflerden birincisi, KOBİ statüsündeki işletmelere yüzde 15, diğer büyük işletmelere ise yüzde 30 Kurumlar Vergisi uygulanmasını içeriyor.

    İkinci alternatif ise, halen çalışanlara uygulanan gelir vergisi modelinin kurumlar vergisine de uygulanmasını kapsıyor. Buna göre, işletmeler için çeşitli kriterler belirlenecek. Küçük, orta ve büyük işletmeler olarak. Her bir sınıftaki işletmenin kurumlar vergisi tarifesi farklı olacak. En küçük işletmelere en düşük dilimden vergi uygulanacak. En üst gruptaki şirketlere ise, en yüksek dilimden vergi alınacak. Böylece, küçük işletmelere vergi teşviği sağlanacak.

    Başbakan açıklayacak
  • İSMAİL ZELVİ, İSTANBUL


    Paket, ekim ayında da Meclis'e sunulacak. Pakette, kurumlar vergisinin yanında gelir vergisinde de radikal değişiklikler içerecek. Gelir vergisindeki tariflere değiştirilecek. Yapılacak düzenlemeler henüz netleşmedi. Vergi paketinin tamamlanmasının ardından, paket Başbakan Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak.
    KOBİ'lerin reklam tercihi yazılı medya

    Araştırmacılar Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre piyasanın bel kemiğini oluşturan KOBİ'ler reklamlarını gazete ve dergiler eliyle yaptırmayı tercih ediyor. KOBİ'lerin en çok reklam verdiği yerler arasında gazete ve dergiler, yüzde 89 oranıyla ilk sırada yer alırken, onları yüzde 84 oranıyla broşür, yüzde 83'le fuar, yüzde 82 ile İnternet, yüzde 69 ile promosyon, yüzde 49 ile sponsorlar izliyor. KOBİ'ler reklam için yüzde 43 oranında açık açık hava panosunu, yüzde 43 oranında postayı, yüzde 37 oranında televizyon, yüzde 35 oranında radyo, yüzde 34 oranında seminer ve yüzde 7 oranında ise sinemayı tercih ediyor. KOBİ'ler, bütçelerinin yüzde 23'ünü fuarlar için kullanırken, yüzde 21'ini gazete ve dergi, yüzde 17'sini broşür, yüzde 12'sini promosyon, yüzde 11'ini internet, yüzde 7'sini TV, yüzde 3'ünü açıkhava panosu, yüzde 2 radyo ve yüzde iki de posta için kullanıyorlar. KOBİ'lerin yüzde 70'i TV reklamlarını çok, yüzde 18'i oldukça pahalı bulurken, sponsorluğu yüzde 29'u çok, yüzde 38'i ise oldukça pahalı buluyor. Gazete reklamlarını ise yüzde 16'sı pek pahalı bulmuyor. Yüzde 34'ü ne pahalı ne ucuz gözüyle bakarken, yüzde 36'sı oldukça pahalı olarak nitelendiriyor.

    Halk, basına güvenmiyor
    Öte yandan nüfusu 70 milyona ulaşan Türkiye'de 4 milyon 994 bin 998 gazete satılırken, gazetelere güven oranı yüzde 27 seviyesinde. Bu oran Fransa'da yüzde 48,5, ABD'de yüzde 51,5, Japonya'da yüzde 42,4 civarında.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce