|

'Mali Milat' numarası

1 Eylül'de yürürlüğe girecek 'Vergi Numarası' uygulamasının, ekonomide Temizel'in geliştirdiği 'Mali Milat' buluşu gibi olumsuz etki yapmasından korkuluyor

Yeni Şafak
00:00 - 21/08/2001 Salı
Güncelleme: 18:29 - 19/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Halen gayrımenkul ve taşıt alım-satımlarında kullanılmakta olan vergi kimlik numarası, 1 Eylül 2001 tarihinden itibaren bankacılık, sigortacılık ve diğer mali işlemlerde de uygulamaya giriyor.



Uzmanlar vergi numarasının 'Mali Milat' uygulamasının olumsuz etkilerini üzerinden atamayan ve zaten güvensizlik içerisinde olan ekonomiye olumsuz etki yapacağını kaydediyorlar. Uzmanlar, vergi kimlik numarası uygulamasının parayı yastık altına atacağını veya başka ülkelere kaçırabileceğini kaydediyor.



En kısa sürede vazgeçerler


M.Ü. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ, uygulamayla, istenen sonucu almanın mümkün olmayacağını söyledi. Sadece numara kısmını uygulayarak kayıtiçi ekonomi modelinin işletilemeyeceğini kaydeden Altuğ, "Bankalarda parası olan 600 bin kişiye numara verdim diyerek, 66 milyonluk ülkeyi kayıt altına aldım diyebilir miyiz?" dedi.



Uygulamanın piyasa için yeni bir mazaret olacağını savunan Altuğ, "En kısa zamanda vaz geçerler bu uygulamadan. Karaparanın aklanmasının önlenmesi hakkındaki kanundaki yetkiye istinaden bankalara böyle bir mecburiyet getirildi. Kanunun vergisel yönü sadece numara" dedi.



'Para başka ülkelere kaçar'


Mali hukuk uzmanı Dr. Veysi Seviğ de uygulamanın parayı yastık altına itmeyeceğini fakat başka ülkelere kaçırabileceğini söyledi. Türkiye'de paranın büyük çoğunluğunun az sayıda üst düzey insanın elinde olduğunu vurgulayan Seviğ, "Onlar istedikleri gibi yönlendirirler. Kayıtdışını önlemek bir numara ile olmaz. Bu şartlarda tek tek çıkarılan uygulamalarla başarı sağlanamaz. İnsanlar kaçamak yollara yönelir" dedi.


#Mali Milat
#Prof. Dr. Osman Altuğ
#Gayrımenkul
23 yıl önce