|

Mektuptaki iyi niyet somutlaşabilir

Türkiye ile Rusya arasında uçak krizinden bu yana devam eden sıkıntılı süreçte yeni bir perde açılıyor. Bu süreçte gözler Türk akıma çevrildi.

Yeni Şafak
00:03 - 17/06/2016 Cuma
Güncelleme: 00:12 - 17/06/2016 Cuma
Diğer

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Haziran Rusya Milli Günü nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektubun Kremlin'de olumlu yanıt bulması başta enerji olmak üzere ekonomi çevrelerinde önemli beklentileri de beraberinde getirdi.



Uçak krizinin ardından oldukça sıkıntılı seyreden ancak her iki ülkeden yapılan açıklamalarda her geçen gün tansiyonu daha da düşen gerilimde sona gelinmiş olabileceğine değinen uzmanlara göre mektup ile ilan edilen iyi niyet, somut adımlarla kalıcı hale dönüştürülmeli.






Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerekse de Rusya Başkanı Putin'in iki ülke arasındaki normalleşmenin ne denli önemli olduğunun farkında olduğunu vurgularken, muhtemel bir Putin-Erdoğan görüşmesinin yeni bir beyaz sayfa açabileceğini söyledi.





“Türk Akım projesi kilidin anahtarı olabilir!"


Türkiye ve Rusya'nın sadece jeopolitik açıdan değil, başta enerji olmak üzere çok önemli alanlarda da son derece yakın ilişkileri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:


“Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın Rus mevkidaşlarına gönderdikleri mektubu son derece önemli hamle olarak görüyorum. Bu mektubun Kremlin'de olumlu yanıt bulması da dikkate değer. Her iki ülkenin de en üst düzeyde iyi niyetini belli etmesi sürecin önümüzdeki dönemlerde daha ılımlı geçeceği yönünde umutları artırdı. Ben, özellikle Türk Akım projesinin Türkiye-Rusya ilişkilerindeki kilidin anahtarı olabileceğine inanıyorum. Şimdi, karşılıklı açıklamaları somut adımlarla güçlendirme vakti. Enerjide yeni bir dönemin kapısındayız. Bu yeni dönemde bölgesel enerji işbirliğinin geliştirilmesi ile Avrasya'da büyük bir sinerji yakalanabilir. Bu yeni dönemde Türkiye, Rusya, İran, Azerbaycan ve Yunanistan gibi ülkelerin önemi çok artacak. Bu kapsamda biz de IAEE olarak Azerbaycan'da Birinci Avrasya Konferansı'nı düzenliyoruz. Konferansımız Hazar ülkelerinin yanısıra ABD, İngiltere ve Almanya gibi batılı ülkelerin enerji aktörlerinden de yoğun ilgi görmekte. Bakü'nün ev sahipliğinde 28-31 Ağustos 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek konferansın enerjide bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi ve projelerin ivme kazanmasına, yeni iş fırsatlarının yakalanması ve sinerji potansiyelinin değerlendirilmesine önemli katkısı olacak."









#Türk Akım
#Rusya
8 yıl önce