|

Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan fiyat istikrarı mesajı: Enflasyonu düşürmek için parasal sıkılaştırma sürecine başladık

2023 yılına ilişkin üçüncü enflasyon raporunu açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan fiyat istikrarı mesajı vererek parasal sıkılaştırmanın enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için başlatıldığını açıkladı. Enflasyonda iyileşmenin hissedileceği tarihi de açıklayan Erkan, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminlerini de paylaştı.

10:36 - 27/07/2023 Perşembe
Güncelleme: 11:19 - 27/07/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Hafize Gaye Erkan
Hafize Gaye Erkan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yılına ilişkin üçüncü enflasyon raporunu açıkladı.


TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın sunumunda öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

TCMB'de temel amacımız fiyat istikrarıdır. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için parasal sıkılaştırma sürecine başladık. Parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz. Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Öngördüğümüz dezenflasyon öncesi geçiş sürecindeyiz. Dezenflasyon zeminini dikkatle oluşturuyoruz. Enflasyon kısa vadede bir yükseliş gösterebilir.


Enflasyonda ana eğilim iyileşmesi 2024 ikinci çeyrekte

Enflasyonda ana eğilim iyileşmesini 2024 yılı ikinci çeyreğinde hissedeceğiz. Sıkılaştırma etkisinin bir kısmı 2023 sonunda hissedilecektir. Dezenflasyon süreci dönemine girildiğinde, göreli fiyatlarda geçici düzeltmeler yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervlere bırakacaktır. Dezenflasyon sürecinde enflasyonun ana eğilimi ve beklentiler tutarlı bir şekilde iyileşmeye başlayacaktır.


Enflasyondaki düşüşün iki ana nedeni

Enflasyondaki gerilemede döviz kurundaki istikrar ve gerileyen küresel emtia fiyatları etkili olmuştur. Geniş kapsamlı gösterge seti Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde güçlenmeye işaret etmiştir. Göstergeler tüketimde ivmelenmeye işaret etmiştir. Toplam arz ise daha ılımlı seyretmektedir. Toplam talep koşulları enflasyonist düzeyde seyretmektedir. Talebin arzdan daha hızlı gelişmesi enflasyon üzerinde risk oluşturmaktadır.


2025 yılı sonrası istikrar dönemi

2025 yılı sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacaktır. Kalıcı olarak gerileyen enflasyona, yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir.


Cari dengede belirgin iyileşme öngörüyoruz

Seçici kredi adımlarımızın iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz. Yılın ikinci yarısında cari işlemler dengesinde belirgin bir iyileşmeyi öngörmekteyiz. Ücret artışlarının çoğu önümüzdeki birkaç ayda fiyatların çoğuna yansıyacaktır. Hizmet enflasyonu mal enflasyonuna göre katılık arz etmektedir. Yayılım endeksi hizmet endeksi için tarihsel ortalamayı aşmaktadır.


Tüm araçlar enflasyon hedefe düşene kadar kullanılacak

Parasal sıkılaştırma süreci döviz kurundaki istikrarı destekleyecektir. Dezenflasyon enflasyon beklentilerinin çıpalanmasıyla hızlanacaktır. Fiyat istikrarı makro istikrarın olmazsa olmazıdır. Enflasyon beklentileri de katılık göstermekte ve bir süredir yükselmektedir. Tüm araçlar enflasyon hedefe düşene kadar kullanılacaktır.


Sıkılaştırma ile mevduat faizleri 12 puan geriledi

Sıkılaştırma adımları sonrası mevduat faizleri 12 puan gerileyerek yüzde 30 seviyelerine geldi. Makro ihtiyati çerçevedeki sadeleşme politika faizinin etkinliğini artırmıştır. Makro ihtiyati çerçevedeki sadeleşme politika faizinin etkinliğini artırmıştır.

Seçici kredi adımlarımızla kredi genişlemesinin enflasyon üzerindeki etkilerini kontrol etmekteyiz. Parasal sıkılaştırma sürecinde kademeli faiz artışlarını miktarsal sıkılaşma ve seçici kredi adımlarıyla daha bütünsel hale getiriyoruz.


Zorunlu karşılık adımıyla sistemden 500 milyar TL çekilecek

Mevduat faizleri enflasyon beklentileri ile uyumlu seviyelere geldi. Mevduat faizlerinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede olmasını önemsiyoruz. Bu yüzden miktarsal sıkılaştırma kararı verdik. Zorunlu karşılık adımıyla sistemden 450-500 milyar TL çekilecektir. Rezervler Haziran'dan beri güçlü bir artış göstermektedir.


Yıl sonu enflasyon tahmini

2023 ortalama ham petrol fiyat tahmini 78,1 dolardan 79,4 dolara, yıl sonu gıda enflasyon tahmini yüzde 27,92dan yüzde 61,5'e, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıktı. 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8,8'den yüzde 33'e yükseltildi. 2025 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 15 oldu.




#Enflasyon raporu
#Merkez Bankası
#Hafize Gaye Erkan
#2023 enflasyon tahmini
10 ay önce