|

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün sona eren yılın son toplantısından beklentiler doğrultusunda faiz artırım kararı çıktı. Bugün de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan bir faiz kararı geldi. Ekonomi faizi yüzde 8'de sabit tutulurken, borç verme faizi yüzde 12,25'ten yüzden 12,75'e çıkardı.

Yeni Şafak
14:00 - 14/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 14:35 - 14/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Merkez Bankası Kasım ayı faiz kararını açıkladı.
Merkez Bankası Kasım ayı faiz kararını açıkladı.

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşamki faiz artırım kararının ardından karışık bir seyir izlerken, bugün başta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararları da merak konusu olmuştu. Ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz kararını açıkladı. Buna göre Merkez Bankası geç likidite penceresi borç verme faizini 50 baz puan artırarak, yüzde 12,25'ten yüzde 12,75'e çıkardı. Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 seviyesinde sabit tutuldu. Banka politika faizi yüzde 8'de sabit tutuldu.

PARASAL DURUŞ SIKILAŞTIRILACAK

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada 2017 genelinde toplam talebin güçlü bir seyir izlediği vurgulanırken, "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir" denildi.

MERKEZ BANKASI'NDAN ENFLASYON VURGUSU

Merkez Bankası, "Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" şeklinde de bir açıklamada bulundu.

GECELİK FAİZ ORANI SABİT TUTULDU

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul), faizleri ise şöyle duyurdu:

  • Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:
  • a) Gecelik faiz oranları:
    Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası
    borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 seviyesinde sabit
    tutulmuştur.
  • b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz
    oranı
    yüzde 8 düzeyinde sabit
    tutulmuştur.
  • c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları:
    Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat
    16.00–17.00 arası gecelik vadede
    uygulanan Merkez Bankası
    borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit
    tutulurken, b
    orç verme faiz oranı yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e yükseltilmiştir.

FAİZLERİN YENİ DÖNEMDE KONTROL ALTINA ALINMASI GEREKİYOR

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı ve Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Merkez Bankası'nın faiz kararını şöyle değerlendirdi:

Bu toplantısı gerçekten önemliydi. Dün FED'in faiz artırımı son aylardaki enflasyondaki artış anlamında faizlerin artacağı konusunda bir beklenti oluşmuştu. Kurlardaki hareketlilikle de faizin artacağı sinyali gelmişti. Enflasyonun tetiklenmemesi adına, Merkez Bankası'nın aldığı bu karar hem yeni dönemde kurlardaki hareketi azaltma ve faiz-enflasyon arasındaki farkın artmaması adına bir karar alındığını görüyorum. Maliyet unsurlarına da güçlü bir vurgu yaptı Merkez Bankası. Enflasyona yeni dönemde odaklanmamız gerekiyor. Enflasyon- faiz birbirini tetikleyen iki makroekonomik gösterge. Faiz artırımı bu yönüyle gerekçe olabilir ama büyümedeki trendimizin olumsuz etkilenmemesi gerekiyor. 2017 için 6,5-7 arasında büyüme oranı beklediğimiz bu dönemde faizlerin de yeni dönemde kontrol altına alınması ve enflasyonun düşürülmesi en büyük temel hedeflerden biri.


FAİZDE ARTIŞ BEKLENİYORDU

AA Finans'ın PPK toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistler, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranında 100 baz puan artış bekliyor. Ekonomistlerden sadece biri bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) 50 baz puanlık artış beklerken, diğerleri bu faizlerde değişiklik öngörmüyor. Öte yandan, ankete katılan ekonomistlerin yüzde 25'i marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) artış beklediğini bildirdi. Ekonomistlerden biri 25 baz puan, 2'si 50 baz puan ve 2'si de 100 baz puan artış bekliyor.

EKİM AYINDA FAİZLER SABİT TUTULMUŞTU

TCMB, PPK'nın ekim ayı toplantısında politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12,25'te sabit tutmuştu.

"FED MART'TA FAİZ ARTIRABİLİR"

  • Jan Hatzius öncülüğündeki Goldman Sachs ekonomistlerinin kaleme aldığı bir müşteri notunda, Fed'in çarşamba günkü açıklamasında büyüme projeksiyonunu önemli ölçüde revize etmesinin ardından
    Mart ayı faiz artırımı itimalinin yüzde 75
    olduğu belirtildi.
    Goldman, 2018 yılında dört kez faiz artırımına gidilmesini
    bekliyor.

#Merkez Bankası
#Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
#Faiz
#PPK
#Kasım
6 yıl önce