|

Merkez faiz yükseltti

Borçlanma faiz oranı ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını sabit tutan Merkez Bankası, marjinal fonlama oranını yüzde 8.5’ten yüzde 9.25’e yükseltti. Banka geç likidite borç verme faiz oranını da yüzde 10’dan yüzde 11’e çıkardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 23:04 - 24/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı ve politika faizini sabit tutarken, üst bant ve geç likidite faizlerinde artırıma gitti. TCMB ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini de belirtti.Buna göre faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı yüzde 7.25'te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8'de sabit tutarken, marjinal fonlama oranı yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e yükseltildi. Merkez Bankası ayrıca Geç Likidite Penceresi faiz oranlarında, borçlanma faiz oranını yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 10'dan yüzde 11'e taşıdı.



ENFLASYON BELİRLEYİCİ OLDU


PPK açıklamasında kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülürken enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verildiği belirtildi.



Dövizde spekülasyona geçit yok


İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğine de dikkat çekildi. Merkez, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirlerin alınacağını duyurdu. Açıklamada, “Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecek. Sağlıksız fiyat oluşumları likidite araçları ile önlenecek” uyarısı yapıldı.




#Merkez Bankası
#Faiz
#Murat Çetinkaya
7 yıl önce