|

'Moldova ile ticaret hacmimiz artırmalıyız'

Başbakan Binali Yıldırım Moldova'da Türkiye-Moldova İş Forumunda konuştu. Türk ve Moldovalı iş adamlarına seslenen Yıldırım, iki ülke ticaret hacminin artırılması için her türlü desteği sağlayacaklarını söyledi.

Yeni Şafak
09:33 - 6/05/2017 Saturday
Güncelleme: 10:01 - 6/05/2017 Saturday
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım Moldova'da Türkiye-Moldova İş Forumunda konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım forumda yaptığı açıklamada, "Türkiye, kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara çıkarmayı hedefliyor. Bunu yapmak için iki şeye ihtiyacımız var. Güven ve istikrar. Son 15 yıl içerisinde Türkiye bir yandan bütün alt yapı eksiklerini giderirken, diğer yandan dünyanın birçok alanında ciddi yatırımlar yaptık. İş adamlarımızın önünü açacak adımlar atıyoruz. İmkanlar hazırlıyoruz" dedi.

Yıldırım, "Moldova 25 yıllık dönemde ciddi bir kalkınma sürdürdür. Ekonomik krizin sürdüğü dönemde yüzde 4'lük bir büyüme sağlamış. Türkiye'de son 15 yılda ortalama yüzde 6'lık bir büyüme sağlamıştır. Bize düşen görev iş adamlarımızın önünü açmaktır. Bugünkü ziyaretin de ikili görüşmelerin de sebebi bu konuda yol almaktır.

Türk yatırımcılar zor dönemde insiyatif aldı

Moldova'nın bağımsızlığının 25. yılı. Bizim de diplomatik ilişkilerimizin 25. yılı. Ancak diplomatik ilişkilerimizin 25. yılı demek ikili ilişkilerimizin 25 yıllık olduğu anlamına gelmiyor. Türkiye ile Moldova'nın tarihi ilişkileri var. Biz Karadeniz'de de Moldova ile komşu olan bir ülkeyiz. Moldova ile ilişkilerimizi geliştirmeye önem veriyoruz. Moldova son dönemde başarılı bir reform dönemi gerçekleştirdi. Moldova'yı aldığı cesur kararlardan dolayı tebrik ediyorum. Moldova ile ilişkilerimiz hemen bağımsızlığının arkasından başlamıştır. Türk yatırımcılarımız zor dönemde insiyatif almışlar ve burada görev almışlardır. Ekonomik ilişkilerimizin saplam ve yasal zemine oturması için ciddi işler yapıldı. Birçok anlaşma 90'lı yıllarda yapıldı. Bugün bazı anlaşmaları güncelliyoruz. İş hayatını ilgilendiren, tekonolojik konular ve ilişkilerimizi stratejik seviyeye çıkaran anlaşmalar yaptık. Moldova ortaklarımız arasında yedinci sıraya yükselmiş bir durumda. Ama bu yeterli değil. Bizim çok daha yakın ticari ortaklar olmamız lazım. Bunun için her türlü imkan var. İlk üçü her türlü zorlamamız lazım. Biz işbirliğini büyütmenizi bekliyoruz. İşbirliğinizi artırmanız için size yardımcı olacağız.

Serbest ticaret anlaşması yapılmasını ele aldık. İlgili bakanlarımız bu konuyu ele alıp değerlendirecekler. Taşımacılık ticaret değildir. İkili ilişkilerin gelişmesi için bir araçtır. Bu araçlardan para almak ilişkileri güçlendirmez. Bizim ticareti büyütmemiz lazım. Ticaret büyüyünce vergi büyüyecek. Artık bilişim çağındayız. Tekrar eden bürokratk işlerden vazgeçmemiz lazım. Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği gibi ortak bilgi geliştirmeliyiz ki diğer tarafta bundan yararlanabilsin. Orta vadede ikili ilişkilerimizi artırmak mümkündür.

Moldovalı yatırımcıları Türkiye'ye bekliyoruz

Karşılıklı yatırım sadece bir ülke için geçerli değil. Moldovalı iş adamların da Türkiye'de yapacakları çok fazla yatırım vardır. Türkiye'de çok fazla imkan var. Bu noktada iş yapacaklara, uzun vadeli yatırım yapacaklara çok ciddi destek veriyoruz Teşvik sistemi yürülüğe girmiş durumda. Burada iş yapan iş adamlarımızın burada iyi bir ünü var. 300 milyon dolar yatırım yapılmış. Bunun fazlasının yapılabileceğini düşünüyorum. Bu yeterli değil. AVM'lerle, otellerle, hastanelerle burada iş adamlarımızın imzasını görmek bizim için gurur verici bir durumdur.

Tarım ilişkilerimizi geliştirelim

Dün başladığımız ziyaretimizi sayın Başbakanla birlikte Gökoğuz bölgesi ile devam edeceğiz. Onlarla tanışma imkanımız olacak. Moldova-Türkiye ilişkilerini çok yakından yaşayan Gökoğuz'u güçlendirmek ikili ilişkilerimizi güçlendirir. Gökoğuz bölgesinin güçlendirilmesi bizim beklentimizdir. Moldova ile bu noktada her türlü ilişkilerimizi geliştireceğiz.

Moldova aynı zamanda bir tarım ülkesi. Türkiye'de bu noktada son derece önemli adımlar atıldı. Tarımsal hasılatımızı artırmaya çalıştık. Moldova'da tarım ve tekstil alanında ciddi bir iş birliği potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. İş adamlarımızın bu konuda adım atmasını istiyoruz. Moldova ile ilişkilerimizi geliştirmek için ciddi imkanlar var. Son iki günde bize gösterdikleri ilgi için Sayın Başbakan olmak üzere bütün yetkililere çok teşekkür ediyorum.



#Moldova
#Türkiye
#Başbakan Yıldırım
7 years ago