|

Mutfak gelirimiz 2 milyar $

Türkiye ev ve mutfak eşyalarında 2,5 milyar dolarlık ihracata imza attı. EVSİD Başkanı Burak Önder, “Şu an Türkiye’de iç pazar büyüklüğü 6 milyar dolar civarında, 2 milyar dolar cari fazla veren bir sektörüz. 500 milyon dolar gibi bir ithalatımız var” dedi.

Şuayip Alabay
04:00 - 8/01/2019 Salı
Güncelleme: 00:45 - 8/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, sektörün 2018 değerlendirmesi ve 2019 yılı öngörülerini paylaştı. Dünyada yaşanan hızlı değişim ve dönüşüme işaret eden Önder, değişim dönemlerinde Sivil Toplum Kuruluşlarının hızlı refleks göstermesi gerektiğini söyledi.

MARKALAŞMA EKSİĞİMİZ VAR

Önder, Türkiye'deki ev ve mutfak eşyaları sektörünün ülkeler içindeki iç sebepler ve siyasi konjonktürden dolayı son 10 yılda çok fazla pazar kaybettiğini belirterek, şunları kaydetti: "Cezayir'de çok güçlüydük orası kapandı, Ürdün, Serbest Ticaret Anlaşması'ndan çıkma kararı aldı, iyi olduğumuz bir pazardı oradan çıktık. Geçtiğimiz yıl yüzde 9,8 artışla toplam 2 milyar 531 milyon dolarlık ihracat yaptık. Şu an hedefimiz, 2019 yılında ihracatta minimum yüzde 15 büyümek. Yaklaşık 3 milyar dolarlık hedefe ulaşabilmek için farklı pazarlama enstrümanlarına yöneleceğiz" şeklinde konuştu.

KİLO BAŞINA 3,5 DOLAR

Önder, "Plastiğin müşteri kitlesi çok daha fazla. Saklama kapları, süzgeçler önemli talep görüyor. 170 ülkeye plastik ihraç ediyoruz. 2 hedefimiz var, kilogram başı ihracatımız şu an 3,2 dolar, bunu 3,5 dolarlara çıkarmak. Diğeri de pazar çeşitliliği ile ihracatımızı artırmak" dedi. Yurt dışı pazarlara düzenledikleri ticaret heyetlerin önemini anımsatan Önder, "Uçakta özellikle milli yapısından dolayı THY'yi tercih ediyoruz. Hem ihracatçı birliklerimiz hem bizler THY'den, İlker Aycı'dan yaptığımız heyetlerde indirim bekliyoruz" dedi.


  • 2019’DA HEDEF LATİN AMERİKA
  • Rekabette birlikte hareket etme kültürünün çok önemli olduğunu ve bunun geliştirilmesi gerektiğini belirten Önder, sektörde bu algıyı yerleştirmek için uğraştıklarını ve önemli ölçüde bunun başarıldığını kaydetti. Sektörle ilgili rakamlara da değinen Burak Önder, şunları söyledi: “İç pazarda şu an Türkiye’de iç pazar büyüklüğü 6 milyar dolar civarında, 2 milyar dolar cari fazla veren bir sektörüz. 500 milyon dolar gibi bir ithalatımız, 2,5 milyar dolar gibi bir ihracatımız var.” Sektörde Avrupa’da zincir şirketlerle 1 ay 45 gün vadeli çalıştıklarını, daha üstüne de çıkabildiğini belirten Önder, “2019 yılı için Latin Amerika’yı, Uzak Doğu ve Sahraaltı Afrika’yı kendimize hedef pazar belirledik” bilgisini verdi.

#EVSİD
#Burak Önder
#Mutfak
5 yıl önce