|

Otomotiv sektörü vergide eskiyi arıyor

Otomotiv sektörü vergide eski günlerini arıyor. Nissan Türkiye Genel Müdürü Özkök, “Vergi sisteminde fiyata bağlı yapının kaldırılması ve sistemin sadeleştirilmesi büyük önem taşıyor. Burada yeniden motor hacmine bağlı hesaplamaya, 25 Kasım 2016’dan önceki eski yapıya geçilmesi gerek” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:22 - 2/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök
​Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök

Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, vergi sisteminde fiyata bağlı yapının kaldırılması ve sistemin sadeleştirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Yıla başlarken sektör için iyimser olduğunu, binek ve hafif ticari araç açısından bakıldığında pazarın 1 milyon seviyesine yaklaşacağını düşündüğünü anlatan Özkök, ancak ilk 5 ayda 302 bin otomobil satıldığını, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalışa işaret ettiğini söyledi.

Pazarın, haziran ayında geçen yıla kıyasla yüzde 10-15’lik daralmasını beklediğini dile getiren Özkök, şunları kaydetti: “Sektörün 850 binin altına bundan sonra gideceğini düşünmüyorum, burası bizim kırmızı çizgimiz ancak otomotiv sektörü potansiyeline baktığımızda 1,5 milyon seviyelerinde. Bunu yapacak kapasitemiz de kabiliyetimiz de var.”

YENİ VERGİ SİSTEMİ ETKİLEDİ

Sinan Özkök, otomobil satışlarında erken seçim kararı, faiz oranlarındaki artış ve kurlardaki oynaklığın etkisini gördüklerini belirterek, ancak sektörün tüm bunlardan ziyade yeni vergi sisteminden etkilendiğini söyledi. Vergi sisteminde fiyata bağlı yapının kaldırılması ve sistemin sadeleştirilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Özkök, “Yeni vergi sistemi sadece motor hacmine değil fiyata da bağlı. Aracın fiyatı 79 bin lira ama ÖTV ve KDV eklendiğinde anahtar teslim fiyatı 140 bin liraya geliyor. Aracın fiyatını bin lira artırarak 80 bin lira yaptığımda, ÖTV bir dilim yukarı çıktığı için anahtar teslimi 151 bin liraya yükseliyor. Yani kurdaki artış nedeniyle fiyatı bin lira artırdığımda, müşteriye 11 bin lira yansıyor. Bunun düzeltilmesi için eski sisteme, yüzde 45’lik yapıya geri dönmek lazım. 25 Kasım 2016’dan önceki eski yapıya geçilmesi gerek.”

#Sinan Özkök
#​Nissan
#Türkiye
6 yıl önce