|

Otomotivde önlem gerek

Türk otomotiv sektörü hızlı düşüşe önlem alınmasını istiyor. Yıl başında yüzde 15 olarak hesaplanan daralmanın birçok otomotivciyi zor durumda bıraktığını söyleyen Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan, “Beklentimiz, 2020 yılında da benzer bir durumla karşı karşıya kalabileceğimizin bilinciyle, önlemlerin hızlıca alınmasıdır” dedi.

Şuayip Alabay
04:00 - 22/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:23 - 22/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan
Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan

Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan, otomotiv sektörünün ilk dokuz aylık dönemini değerlendirdi. Karaaslan daralan pazara acil önlem alınmazsa otomotiv sektörünün çok kan kaybedeceğini ve toparlanmasının zor olacağını vurguladı.

SATIŞLAR YIL SONUNA KADAR BÖYLE SÜRER

Bu yılın başında yüzde 15’lik bir daralma yaşanacağını ön gördüklerini belirten Karaarslan, “Ekonomik gelişmelere tepkimiz çok sınırlı olunca, kurların ani artışıyla birlikte kredi faizlerindeki anormal yükselişler pazarı çok hızlı bir şekilde düşürdü. Bu durumun yıl sonuna kadar süreceğini görebiliyoruz. Ben meslek hayatımda hiç olumsuz olmadım. İçerisinde bulunduğumuz süreçte olumlu olarak düşünüp, neler yapabileceğimiz noktasında aksiyonlar almaya bakıyoruz. Ancak gerçekçi olmamız gerektiğinin de farkındayız” açıklamasında bulundu.

DÜĞMEYE BASILMALI

Ümit Karaarslan “2019 yılında Türkiye binek otomobil pazarı için 250-300 binli adetlerin konuşulabileceğini tahmin ediyorum. 2019 yılında yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilmek için tam şu anda düğmeye basmak lazım. ÖTV matrahında yapılan düzenlemenin tek başına yeterli olacağı düşünülmüyor. Bu bağlamda, iç pazarın kuvvetli seyrini sürdürebilmesi için destekleyici ve yeniden canlandırmaya yönelik adımların atılması gerektiğini düşünüyorum. ÖTV yüzdelerini yeniden gözden geçirmek, hurda teşvikini daha gerçekçi hale getirmek ve konut kredilerine getirilen kolaylıkların otomotiv için de getirilmesi sektörümüzü nefes aldırabilir. Bunun dışında yatırımda ek teşviklerle sektör desteklenebilir” diye konuştu.

İyileşme 2020’yi bulabilir

“Şimdi yüksek stok baskısı altından gerçekçi fiyatlar yansıtılamayacağından yılın son çeyreğinde, bir taraftan iç kredi maliyetlerinin yüzde 40’lara varmasıyla da satışlarda zorlanmalar kaçınılmaz hale gelebilir” açıklamasını yapan Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan, “Beklentimiz, 2020 yılında da bugünlere benzer bir durumla karşı karşıya kalabileceğimizin bilinciyle bir takım önlemlerin hızlıca alınmasıdır. Böylece, 2020’nin son çeyreğinden itibaren pazarın iyileşmeye başlayacağını öngörebiliriz” ifadelerini kullandı.

#Ümit Karaarslan
#Suzuki
5 yıl önce