|

Otomotivde ÖTV sevinci

Otomotiv sektörünün beklediği müjde Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan geldi. Kasım ayında yürürlüğe giren ve 2018’in sonuna kadar olan ÖTV ve KDV indiriminin 3 ay daha uzatılmasını sektör sevinçle karşıladı. Düzenlemeyle stoklar eritilerek sıfır araç satışlarında iç piyasada canlılık sağlanacak.

Şuayip Alabay
04:00 - 2/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 01:33 - 2/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de 15’er puanlık indirim 3 ay daha devam edecek.
1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de 15’er puanlık indirim 3 ay daha devam edecek.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren otomotivde 1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de 15’er puanlık indirim 3 ay daha devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranları da yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak devam edecek. Uzatma kararını sevinçle karşılayan sektör temsilcileri devam eden indirimlerle otomotivin ayakta kalacağını vurgulayarak hem vatandaşın hem de devletin kazanacağının altını çizdi.

EK SATIŞLARLA VERGİ KAYBI ÖNLENDİ

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “İndirimin sürmesi, sektör oyuncularına olduğu gibi tüketiciye de verilen önemli bir destektir. Hükümetimize teşekkürü bir borç biliriz. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden otomotivde ÖTV ve KDV indirimi ile sektörün çarkları dönmeye devam etti. Bu iki ayda verilen destek ile gerçekleşen ek satışlar sayesinde devletin vergi kaybı da önlenmiş oldu” açıklamasında bulundu.

KARAR STOKLARI ERİTECEK

  • Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt ise, “ÖTV ve KDV düzenlemesinin 2019 yılının ilk 3 ayında da devam edecek olması sektörümüze olan olumlu katkıyı devam ettirecektir. Kuşkusuz bu sayede bazı markalardaki mevcut stoklar eriyecek ve aynı zamanda satın almada tüketici lehine pozitif yararlar ortaya çıkacaktır. Süresi üç ay daha uzatılan hurda teşviki ve engelliler için matrahlardaki değişim ile birlikte yüksek miktardaki vergi yükünün düzenlenmesiyle birlikte piyasanın hareketlenmesi kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı.

SATIŞLAR SANAYİDE ÜRETİME YANSIYACAK

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, yılın ilk 3 ayında da devam edeceği belirtilen ÖTV indirimlerini 2019’un ilk çeyreğine damgasını vuracak, özellikle ulusal pazar odaklı satışlara etkisiyle Türk otomotiv sanayinin üretim ve istihdam sürekliliğine derin nefes aldırmaya devam ettirecek çok pozitif bir gelişme olarak niteledi. Yenigün “Hazine ve Maliye Bakanımızın verdiği müjdeyle sektöre yaşam enerjisi veren düzenlemelerin, 2019 yılının ilk 3 ayında da uygulanmaya devam edecek olmasından büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

1 MİLYONLUK PAZAR POLİTİKASI ÇOK DEĞERLİ

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılmasına ilişkin olarak şunları söyledi: “Ülkemizin lokomotif sektörlerinden otomotivin iç pazarını yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınması ülkemiz ekonomisi bakımından çok değerli."

  • 20 BİN TL ÜZERİNDE İNDİRİME DEVAM
  • ÖTV indiriminin sektörü uçurumdan döndürdüğüne işaret eden Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu da, “ÖTV ve KDV düzenlemesinin 3 ay daha uzatılması tüm sektör oyuncularının arzu ettiği bir destekti. ÖTV düzenlemesi sonucu ilgili araçlara modele bağlı olarak 20 bin liranın üzerinde indirim yansımasının sürecek olması tüketiciler lehine olumlu havanın devam etmesi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.
  • MOTOSİKLETE DE MÜJDE
  • Bir diğer Cumhurbaşkanı Kararı’yla da düzenleme kapsamında motor silindir hacmi 250 cc’yi geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV sıfırlandı. Sürekli nominal gücü 250 vatı geçmeyen yardımcı bir elektrik motoru olan pedal yardımlı, iki, üç ve dört tekerlekli taşıtlar ve motor gücü 20 kilovatı geçmeyenlerin ÖTV oranı da yüzde 0 olarak uygulanacak.

#Otomotiv
#ÖTV
#KDV
#İndirim
5 yıl önce