|

Pakistan ile enerjide işbirliği

Bölgesinin enerji merkezi olma yolunda ilerleyen Türkiye, tecrübesini Pakistan ile paylaşıyor. Ankara'yı ziyaret eden Pencap Eyaleti Enerji Bakanı Sher Ali Han, Türk firmalarını Pakistan'a enerji yatırımı yapmaya çağırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/08/2015 Pazar
Güncelleme: 21:44 - 22/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Bölgede enerji 'hub'u olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye, enerjideki tecrübelerini dost ve komşu ülkelerle de paylaşmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ağustos ayı başında Pakistan'a yönelik ziyaretinde ele alınan enerji işbirliğinin geliştirilmesinde bir aşamaya daha geçiliyor. Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret eden Pakistan Pencap Eyaleti Enerji ve Maden Bakanı Sher Ali Han, Türkiye enerji sektörünü Pakistan'daki başta kömür ve hidroelektrik olmak üzere çeşitli enerji projelerine davet etti.



BİR MİLYON TON KÖMÜR REZERVİ VAR


Görüşmede bu alanlarda teknik bilgilerin de ele alındığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Pencap Eyaleti'nde 5 bin 200 kilokalori değerinde 600 milyon ton taşkömürü ve 3 bin kilokalori değerinde 400 milyon ton linyit rezervi bulunuyor. Yılda 2,5 milyon tonluk bir üretimin gerçekleştirildiği eyalette 588 adet maden ocağı faaliyet gösteriyor. Pakistan, yerli kömür madeninin ağzında 1500 MW potansiyele sahip Salt Range Bölgesi'nde 2x150 MW kapasiteli bir kömür yakıtlı elektrik santrali kurmak için Türk yatırımcıları davet ediyor.



'TECRÜBELERİMİZİ KARDEŞ PAKİSTAN'LA PAYLAŞACAĞIZ'


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, başta hidrolik santrallerin inşaası olmak üzere Türkiye'nin enerjideki tecrübesini Pakistan'la paylaşmaya hazırlandığını belirterek, “Türkiye olarak; Pakistan'ın enerjideki hedeflerine ulaşmasına destek olacağız” dedi. Kardeş ülke Pakistan ile enerjideki işbirliği alanlarının genişlemesinden memnun olacaklarına işaret eden Bakan Taner Yıldız, “Bakan Yıldız 'Başta hidroelektrik santrallerin inşası olmak üzere ülkemizin enerjideki tecrübelerini Pakistan ile paylaşacağız. Türkiye olarak; Pakistan'ın enerjideki hedeflerine ulaşmasına destek olacağız” değerlendirmesinde bulundu.



Hidroelektrik santrali de kurulacak


Pakistan; hidroelektrik açısından oldukça zengin bir ülke. Pencap Eyaleti'nden de geçen Indus Nehri üzerinde mevcut toplam 35 bin MW'lık bir hidroelektrik potansiyeli bulunuyor . Bu potansiyelinin sadece yüzde 10'unun kullanabilen kardeş ülke Pakistan, Pencap Eyaleti görece daha düz bir bölge olmasından dolayı küçük ve orta ölçekli HES'lerin burada kurulmasını tercih ediyor. Bu kapsamda Pencap Hükümeti; özellikle küçük HES projeleri için yabancı yatırımcıların yatırım yapmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Hükümetin her türlü yardımı ve alım garantisini sağladığ ve kuraklık gibi olumsuzluklar için her türlü önlemi aldı konusunun da göreşmede ifade edildiği öğrenildi. 135 MW kapasiteli bir başka projenin varlığına da dikkat çeken Pakistan heyeti, fizibilite ve iç onay süreçleri tamamlanan bu projede de Türk yatırımcıların yer alması için davette bulundu.



#Pakistan
#Sher Ali Han
#Türk firmaları
#Taner Yıldız
#hidrolik santralleri
9 yıl önce