|

Pamuğun ağası gitti, hamalı kaldı

Pamuk, eski günlerini aratırken, üreticilere göre 'pamuğun ağası gitti, hamalı kaldı'. Ekim alanları ise 400-420 bin hektardan 40-45 bin hektara kadar düştü.

Yeni Şafak
00:00 - 16/09/2003 Salı
Güncelleme: 10:51 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Çukurova'da 1960-70'li yıllarda "beyaz altın" olarak adlandırılan pamuk, eski günlerini aratırken, üreticilere göre "pamuğun ağası gitti, hamalı kaldı". Ekim alanları ise 400-420 bin hektardan 40-45 bin hektara kadar düştü. Türkiye'de tarımın kalbinin attığı yer olarak bilinen Çukurova'nın geleneksel ürünü, adına "Altın Koza" Festivali düzenlenen, eski Türk filmlerinde zenginliğin simgesi "ağa" tiplemesine esin kaynağı olan pamuk, artık eski günlerini aratıyor.

Adanalı pamuk üreticisi Selam Karadeniz, eski Türk filmlerindeki pamuk ağalarının tamamen tarihe karıştığını belirterek, ". Biz şu anda hamallıktan başka bir şey yapmıyoruz, zararımız çok büyük. Bugün 40-45 bin hektara kadar düşen ekim alanları ilerde daha da daralacak" dedi. Talat Kırım (67) ise "Ürününü ucuza mal eden Avrupalı çiftçilerle rakebet edemiyoruz. Hasat döneminde ithalat kapıları açılınca bizim ürünün yüzüne bakan olmuyor" dedi. Çukobirlik Genel Müdürü Yakup Şahin ise içinde bulundukları parasal sıkıntılara dikkati çekerek, "üreticilerimizin tepkilerine katılıyoruz. Ancak, eğer biz avans fiyatını açıklamamış olsaydık pamuk fiyatları tamamen dibe vururdu" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce