|

Pandemi öncesi üretilen konutlar fırsat oldu

Kovid-19’la mücadele sürecinde artan emtia fiyatları, inşaat maliyetlerini katladı. Artışlar, yeni üretilen konutlara da yansımaya başladı. Bu durum, hem dünyada hem de Türkiye’de pandemi öncesinde üretilen konutlarda vatandaş için alım fırsatı oluşturdu.

Hamide Hangül
00:00 - 3/10/2021 Pazar
Güncelleme: 06:58 - 3/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Kovid-19 öncesi düşük kur ve maliyetle inşa edilen konutlar vatandaş için alım fırsatı oluşturdu.
Kovid-19 öncesi düşük kur ve maliyetle inşa edilen konutlar vatandaş için alım fırsatı oluşturdu.

Tüm dünyayı sarsan Kovid-19 salgınıyla mücadele emtia fiyatlarını yüzde 50’nin üzerinde artırdı. Bu artışlar yeni markalı konut projelerine yansımaya başladı. Ancak Kovid-19 öncesi düşük kur ve maliyetle inşa edilen markaları konutlar da vatandaş için alım fırsatı oluşturdu. Türkiye’de gayrimenkul piyasası ve Büyükyalı projesini değerlendiren Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, konuta yatırım yapmak isteyenlerin gözden kaçırdığı noktanın maliyetler olduğunu söyledi. Akbalık, “Bir ara talep yoktu, arz vardı. Şimdi arz bitti. Bu arz talep dengesiyle yönetilen bir süreç. Elde ürün az, bu sefer fiyatlar hafif hafif yukarı çıkmaya başladı. Gayrimenkul sektörü özellikle markalı konutlarda artık yeni bir raya giriyor” dedi.


YANSIMASI KAÇINILMAZ

  • Son 1.5 yılda girdi maliyetlerinin ciddi oranda arttığına işaret eden Akbalık, “Başta demir olmak üzere tüm metal ve emtia fiyatlarındaki fiyat artışı inşaat maliyetlerini yukarı yönlü tetiklemeye devam ediyor. Örneğin Temmuz 2020’de 3 bin TL’ye alınan demir Mayıs 2021’de 7.600 TL’ye yükseldi. Buna arsa fiyatları da eklenince konut fiyatları artma eğilimine girdi. Bugünün koşullarında Büyükyalı’yı hayata geçirmeye kalksak maliyetler en az iki kat daha pahalı. Söz konusu malzemelerdeki yükselişin konut fiyatlarına yansıması kaçınılmaz” diye konuştu.

BU FİYATTAN ALMAK HAYAL

Büyükyalı’da maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmadıklarını açıklayan Akbalık, “Markalı konut üreticileri de projelerine maliyetlerini henüz yansıtmadı. Eldeki stoklar tükeniyor ve yeni projelerin gelme hızı da düşüyor. Önümüzdeki dönemde bu maliyet ve döviz kuru artışları fiyatlara yansımaya başlayacak. O zaman kendi projemiz adına söylüyorum, ‘bu fiyatlardan konut almak hayal’ olacak” ifadelerini kullandı.


KİRADA GERİ DÖNÜŞ AVRUPA SEVİYESİNE İNDİ

  • Gayrimenkulün amortisman süresinin artık Türkiye’de düşmeye başladığını belirten Akbalık, “Eskiden görüyorduk Almanya’da, Amerika’da özellikle ticari gayrimenkullerde amortisman süresi yani kira gelirinin yaptığınız yatırımı karşılama süresi 15-20 yıldı. Şimdi bunu Türkiye’de de görmeye başladık. Eskiden Türkiye’de konutta geri dönüş süresi 40-50 yıldı. Şimdi bu süre çok aşağıya 18-20 yıla geldi. Kendi projemizden örnek verecek olursam Büyükyalı’dan bir ev aldığınızda hem bu sürede yatırımın karşılığını alıyorsunuz, hem normalin üzerinde bir kira getirisi var” diye konuştu.
#​Kovid-19
#Türkiye
2 yıl önce