|

Pearson: Türkiye ile ABD arasında kriz yok

ABD'nin Türkiye'nin ihracatında Almanya'dan sonra ikinci durumda olduğunu söyleyen Büyükelçi Robert Pearson, iki ülke arasında asla kriz bulunmadığını açıkladı.

Yeni Şafak
01:00 - 11/01/2003 Cumartesi
Güncelleme: 13:04 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, iki ülke arasında kriz olmadığını vurgulayarak ABD ve Türkiye'nin ikili ekonomik ilişkilerini geliştirmek için birçok adım atılacağını söyledi. Büyükelçi Pearson, Ankara Sanayi Odası'nın düzenlediği "ABD ile iş olanakları" seminerinde yaptığı konuşmada, Irak'a muhtemel saldırı konusuna değindi. Konuşmasında "Türkiye'ye zarar vermeyecek" bir çözüm aradıklarını vurgulayan Pearson, çünkü Türkiye'nin bölgedeki rolünün çok önemli olduğunu bildirdi.

Bu arada, basında son günlerde Türkiye ile ABD arasında bir kriz yaşandığına dair spekülasyonlar yer aldığını ifade eden Pearson, "asla böyle bir kriz yok" dedi. Türkiye ile ABD arasında 50 yıldır dostane ilişkiler bulunduğunu ve bu ilişkilerin bundan sonra da süreceğini anlatan Büyükelçi Pearson, "sorunlar ne olursa olsun, iki taraflı uzlaşma sağlanarak mutabakata varırız" şeklinde konuştu.

ABD, ihracatta ikinci büyük ortak

Amerika'nın Türkiye'deki yatırımlarının çok büyük miktarda olduğunu söyleyen Büyükelçi Pearson, bu yatırımların payının, yabancı yatırımlar içinde yaklaşık yüzde 12'yi bulduğunu, Türkiye'de ortaklığı olan Amerikan şirketlerinin sayısının 385'e yükseldiğini, bu şirketlerin toplam sermayelerinin de, yine çok büyük miktarlara ulaştığını vurguladı.

Pearson, Amerika'nın, şirketleri aracılığı ile Türkiye'ye verdiği sermayenin, Avrupa'nın üzerinde olduğunu söyledi. Pearson, "aynı zamanda şunu söylemekten büyük bir memnuniyet duyarım: ABD Türkiye'nin en büyük ticari ortaklarından biridir. ABD, şu anda Almanya'dan sonra ikinci durumdadır" dedi. Türk ve Amerikan şirketlerinin, Afganistan'ın başkenti Kabil'de de bir Amerikan Büyükelçiliği yapmak için ortak çalışmalarını sürdürmekte olduklarını vurgulayan Büyükelçi, bunun gibi pek çok ortak projenin bulunduğuna işaret etti.

Tekstil firmalarına mektup
ABD'nin, yine OPEC garantili 300 milyon dolar kredi vererek Türkiye'nin enerji politikalarını desteklemeye devam edeceğini anlatan büyükelçi Pearson, geçen hafta 50 ABD'li tekstil firmasına mektup yazarak, Türk şirketleriyle ortaklıklara girmesini önerdiğini bildirdi. Büyükelçi, ABD'li tekstil şirketlerine yazdığı mektubun takipçisi olacağını sözlerine ekledi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce