|

PETKİM'in piyasa payı azaldı

Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, "10 yıl önce sektörün ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayan PETKİM, şimdilerde yüzde 30'a düştü" diye konuştu

Yeni Şafak
01:00 - 23/01/2005 Pazar
Güncelleme: 11:34 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
PETKİM'in piyasa payı azaldı
---------------------- manset ---------------------

  • HURİ YAZICI / İSTANBUL


    Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, kimya sanayinin gelişmesi için en büyük görevin PETKİM'e düştüğünü söyledi. PETKİM'in yüzde 20 olarak öngörülen blok satış oranını yükseltmesi gerektiğini belirten Erk, "10 yıl önce sektör ihtiyacının yüzde 50'sini PETKİM karşılardı. Günümüzde bu oran yüzde 30'a düştü. Bu olgu Türkiye'nin ham petrole dayalı naftadan türetilmiş plastik hammadde ithalatını arttırdı" diye konuştu.
    Sektörde ciddi dış açık var

    Türkiye'de kimya sektörünün 2004 yılı ithalatının 9 milyar dolar olduğunu belirten Erk, ihracatın 4 milyarda kaldığını ifade etti. Bunun ciddi bir açık olduğunu kaydeden Erk, ihracatın artırılması için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. 2000 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra Türkiye'ye kimya sektöründe ciddi boyutta yabancı sermaye girişi olmadığını ifade eden Erk, yerli yatırımcının bürokrasiye takıldığını söyledi.

    Erk, sektörün 2004 yılında sadece yüzde 6 oranında büyüme kaydettiğini belirterek, "Teşvikler sınırlı ve bürokrasi sorunu alınan tüm önlemlere rağmen devam ediyor. Yatırım yapmak isteyen girişimcinin, formaliteleri tamamlamak için 150 imzaya ulaşması ise şart. AB'den gelen yönetmelikleri ek süre istemeden kabul etmemiz de sektörü zorluyor. Oysa Katı Atık Yönetmeliği ve benzeri mevzuat için makul geçiş süreleri talep etmek lazım" diye konuştu. Gelişmiş ülkelerde kimya sanayiinin harita üzerinde tespit edildiğini belirten Erk, Türkiye'de hâlâ Kimya Organize Sanayi Bölgesi olmadığını ifade etti.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce