|

Puslu hava altına yaradı

Son haftalarda kırdığı rekorlarla yatırımcının yüzünü güldüren altın, daha da yükselecek. Bir hafta önce 166 lira olan altının gram fiyatı 173 lirayla tarihi seviyeyi görürken, çeyrek altın da 281 lirayı aştı. Son dönemde kızışan uluslararası gerilimlerin altın fiyatlarını tırmandırdığını söyleyen uzmanlar, bu yıl içerisinde altında yeni rekorların görüleceğine işaret ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:49 - 29/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Gram fiyatı 173 lirayla tarihi seviyeyi görürken, çeyrek altın da 281 lirayı aştı
Gram fiyatı 173 lirayla tarihi seviyeyi görürken, çeyrek altın da 281 lirayı aştı

ABD Başkanı Donald Trump’ın “ticaret savaşları”nı başlatması ve Rus diplomatların sınır dışı edilmesi gibi nedenlerin yanı sıra uluslararası alanda yaşanan diğer gerilimler ve puslu hava altına yaradı. Yaşanan bu gelişmeler küresel piyasa yatırımcılarını güvenilir liman olarak görülen altını tercih etmelerine neden oluyor. Altının gram fiyatı son zamanlarda dolar kuru ve altının ons fiyatındaki değer kazançlarının etkisiyle adeta coşuyor. Bu yıla 158 lira seviyelerinden başlayan ve yükseliş eğiliminde hareket eden altının gram fiyatı 26 Mart Pazartesi 173,8 lira ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Özellikle mart ayında bugüne kadarki yüzde 7’lik performansıyla yatırımcısını güldüren altının gram fiyatı, sene başından beri yatırımcısına yüzde 8,8’lik getiri sağladı.


GERGİN HAVA YARADI

İstanbul Kuyumcular Odası’nın Yeni Başkanı Mustafa Atayık, ticaret savaşlarının piyasalar üzerinde ekstra bir baskı oluşturduğunu ifade etti. Atayık, “Altın fiyatları da dolardaki belirsizliğin de etkisiyle son 5 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Ons fiyatı, geçtiğimiz hafta bin 350’in üzerini test etti. Her dönem olduğu gibi altın, yüksek tansiyon ve gerginliğin tavan yaptığı bir süreçte, güvenli liman arayan yatırımcılar için yeniden ilgi odağı haline geldi” dedi. Atayık, vatandaşlara altın ve takıya yatırımlarında daha çok yer vermeleri önerisinde bulunarak, döviz ve borsa başta olmak üzere diğer yatırım araçlarına bakıldığında oynaklığın en az olduğu yatırım aracının altın olduğunu vurguladı. Bugüne kadar yatırım portföylerinde altına yer açan yatırımcıların orta ve uzun vadede hep kazançlı çıktığını hatırlatan Atayık, “Orta ve uzun vadede yukarı yönlü trendin devam ettiği altında, yıl içerisinde yeni rekor seviyeleri gündeme gelir” diye konuştu.


ÇEYREK 200 TL OLUR

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu ise, altının gram fiyatının Ağustos’ta 200 lirayı bulacağı öngörüsünde bulunarak, fiyatların yükselmesinin satışları azalttığından dolayı kuyumcuları memnun etmediğinden yakındı. Yatırımcıların altın alarak tasarruf etmelerini tavsiye eden Çavuşculu, altının enflasyona ve dünyadaki olumsuzluklara karşı kendini koruduğunu ifade ederek, düğün sezonunun yaklaştığını ve bu dönemde de fiyat artışlarının devam edeceğine işaret etti.


Ons düşmeden gram düşmez

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Trump’ın ticaret savaşlarını körükleyen açıklamalarında kazananlardan biri de ‘güvenli liman’ etkisiyle altın oldu.” dedi. Fed’in faiz beklentilerini 2018 için 3’te tutması ve güvercin olarak algılanmasının akabinde yükselişe geçen altın fiyatlarının bin 350 doların üzerini gördüğünü aktaran Erkan, “Gram altında 172 lira bariyeri üzerinde kalıcı hareketler yeni zirve için önemli teyit olur, trend bariyerleri de 175 -177,5 lira olabilir” dedi.

Alım seviyesi 165

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar kuru ve altının ons fiyatından aldığı destekle altının gram fiyatının 173,8 liraya kadar yükseldiğini ifade ederek, altının gram fiyatında kısa vadede 170-175 lira bandının önemli olduğunu vurguladı. Memiş, yatırımcılara bu seviyeden alım yönünde tavsiyede bulunmadıklarını belirterek, “Alım için 165 lira seviyesinin altına sarkmalar kademeli alım fırsatları verebilir. Kademeli düşüşler 167 ve 157 lira seviyeleridir. Yükseliş ise 175-177 ve 181 lira seviyesi” diye konuştu.

#Altın
#Piyasa
#Ekonomi
6 yıl önce