|

Putin'den Türk Akım'ı açıklaması: İtalya da dahil olabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalya'nın Türk Akım boru hattı projesine dahil olma imkanını değerlendirdiğini açıkladı. Putin, her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı’na diğer ülkelerin de garanti vermeleri halinde bağlanabileceğinin de sinyalini verdi.

Yeni Şafak
09:50 - 25/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:59 - 25/10/2018 Perşembe
DHA
Türk Akımı Projesi
Türk Akımı Projesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu aşamada "altyapıyı ilgilendiren konuların" ve İtalya'nın "boru hattına bağlanma seçenekleri"nin araştırıldığını belirtti.

Putin, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile görüşmeleri sonucunda düzenlenen basın toplantısında, "
Bu, Bulgaristan üzerinden olabilir. Hatta Sırbistan, Macaristan veya Yunanistan üzerinden olabilir
" dedi.

Garanti vermesi gerekiyor

Daha önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Akım projesi olayının tekrarlanmaması amacıyla Avrupa Birliği ve diğer ülkelerin TürkAkım projesine katılımının sadece garanti verilmesi halinde mümkün olduğunun altını çizdi.

  • Türk Akımı projesinin ilk detayları Aralık 2014'te ortaya çıktı.
    Bu tarihte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyareti sonrasında açıklanan projede inşaata 2016'da başlanması öngörüldü.

Rus gazı için yeni hat

Avrupa'ya doğalgazını Ukrayna üzerinden satan Rusya, bu ülke ile yaşadığı sorunlar ardından doğalgazını alternatif bir yolla taşımak istiyordu. Türk Akımı projesi bu nedenle gündeme geldi. Doğalgaz hattı, Rus gazını Karadeniz'in altından geçerek Türkiye topraklarına ve buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşımayı öngörüyordü.

Hattın uzunluğu kaç km olacak?

Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli
4 hattan oluşacak Türk Akımı’nın 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek.
Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak.

Ne kadar gaz gidecek?

Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp
. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyor.
  • Gazprom, Karadeniz’in altından geçecek hattın tamamını kendisi inşa edecek. Türkiye topraklarından geçecek kısmın ortaklaşa yapılması planlandı.
  • Türk Akımı’nın 19 milyara mal olması bekleniyor.

İnşaat Mayıs 2015'te başladı

İki ülke arasındaki anlaşmalar doğrultusunda inşaat Mayıs 2015'te başladı. Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Türk Akımı doğalgaz boru hattı ile ilgili inşaat çalışmalarının başladığını açıkladı.

#Vladimir Putin
#Rusya
#İtalya
#Türk Akım boru hattı
6 yıl önce