|

Ramazan öncesi gıdaya zam yok

TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, “Şu anda Ramazan ayı ve öncesinde gıda ürünlerinde herhangi bir zam beklentimiz yok” dedi. Kur artışlarını fırsat bilerek gıda ürünlerine fahiş zamlar yapanlar ve gramajla oynayanlar düşünüldüğünde açıklama, ‘Daha ne zammı yapılacak?’ sorusunu akıllara getirdi.

Haber Merkezi
04:00 - 21/04/2019 Pazar
Güncelleme: 01:26 - 21/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ramazan öncesi, perakendecilerden gıda ürünlerinde yeni bir fiyat artışı beklenmediği açıklaması yapıldı. Kurdaki artışı fırsat bilerek yüzde 400’lere yakın zam yapan fırsatçılar ve gramajıyla oynanan ürünlerden sağlanan kazançlar düşünüldüğünde bu açıklama akıllara ‘Daha ne zammı yapılacak?’ sorusunu getirdi.


FİYATLARDA HAKSIZLIK VAR

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, her zaman tüketiciye ürünü en uygun fiyattan ulaştırmak istediklerini belirterek, “Şu anda Ramazan ayında ve öncesinde gıda ürünlerinde herhangi bir zam beklentimiz yok, zam beklemiyoruz” dedi. Altunbilek, son dönemde marketçiler ile tüketicilerin fiyat artışlarında sık sık karşı karşıya geldiğini kaydederek, bu konuda kendilerine haksızlık yapıldığını söyledi.

HEDEF İSTİHDAMDA %5 ARTIŞ

Yerel zincirlerin Türkiye toplam market satış payının yüzde 33,7, toplam gıda satış payının yüzde 9,5 olduğunu dile getiren Altunbilek, 2018 cirolarının 38 milyar lira olduğunu söyledi. Altunbilek, “Hedefimiz ciroda yüzde 15, istihdamda yüzde 5 büyüme oranını yakalamak. Yani ortalama 3 bin 500 ek istihdam sağlayacağız. Ekonomideki durağanlığın ortadan kalkması, paraya erişimin kolaylaşması piyasayı rahatlatacak. Bu sayede mağaza açma konusundaki kaygılar kalkacak” ifadesini kullandı.

  • İndirim mağazalarına sınırlama
  • Mustafa Altunbilek, indirim marketlerinin sayısının son yıllarda hızla arttığını belirterek, “Neticede serbest piyasa. Bizim, ‘Bunlar kesinlikle açılmasın.’ deme gibi bir lüksümüz yok. Ancak daha önce çıkan perakende yasasında bu indirim mağazalarının belirli bir kural ve kaideye bağlı açılması yönünde talebimiz vardı” dedi. Bu taleplerinin yasada yer almadığını dile getiren Altunbilek, bu mağazaların hızla açıldığını, şu anda 3 markanın 30 bine yaklaşan mağazasının bulunduğunu, köylere kadar girdiğini söyledi. Altunbilek, “Hükümetimiz bunların bu kadar plansız, programsız yayılmasının doğru olmadığını gördü. Bunlar küçük esnafı bile tehdit etmeye başladı” değerlendirmesini yaptı.
#TPF
#Mustafa Altunbilek
5 yıl önce