|

Rekabet Kurulu Tüpraş'ı onayladı

Rekabet Kurulu Tüpraş'ın 1.3 milyar dolarlık teklif veren Efremov Kautschuk şirketine devrinin, rekabet yönünden herhangi bir sakınca oluşturmayacağını açıklayarak onay verdi.

Yeni Şafak
01:00 - 30/01/2004 Cuma
Güncelleme: 13:07 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Rekabet Kurulu, Tüpraş'ın yüzde 65.76 hissesinin özelleştirme yoluyla devredilmesi işlemine izin verdi. Kurul, ancak, Tüpraş'ın kapasite artış yatırımlarının Rekabet Kurulu'nca izlenmesine karar verdi. Rekabet Kurulu bugün, Tüpraş'ın özelleştirilmesinde rekabet yönünden bir sakınca bulunup bulunmadığına ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yapmış olduğu başvuruyu, Kurul Başkanı Mustafa Parlak başkanlığında yaptığı toplantıda karara bağladı. Parlak, dün yapılan toplantıya ara vererek yaptığı kısa açıklamada, Tüpraş'ın yüzde 65.76 hissesinin özelleştirme yoluyla Efremov Kautschuk Gmbh'ye devredilmesi işleminin 4054 sayılı kanun kapsamında izne tabi bir devralma işlemi olduğunu bildirdi.

Parlak, kurulun, söz konusu devir işleminin, Tüpraş'ın faaliyette bulunduğu petrokimya ve deniz taşımacılığına ilişkin pazarlarda rekabeti önemli ölçüde azaltacak şekilde bir hakim durum yaratılması ya da mevcut bir hakim durumun güçlendirilmesi sonucuna yol açmadığına karar verdiğini bildirdi.

Bu nedenle bildirim konusu devralma işlemine izin verildiğini bildiren Parlak, şunları kaydetti: "Ancak, ham petrol faaliyetleri ile dikey bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasından kaynaklanan avantajlarını, ithalat ve rafinaj sektörü bakımından pazarı giriş engeli yaratabileceği göz önünde tutularak, Tüpraş'ın kapasite artış yatırımlarının Rekabet Kurulu'nca izlenmesine karar verilmiştir."

Son kararı ÖYK verecek

Rekabet Kurulu'nun, Tüpraş'ın özelleştirilmesiyle ilgili aldığı karar, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bildirilecek. ÖYK'nın da onayı ile devir işleminin en geç Mart ayının ikinci haftasına tamamlanması bekleniyor.

Bu arada ihaleyi alan Efremov yetkililerinin yıllık yüzde 7 faiz ödememek için ihale bedelini peşin yatırmayı teklif ettiği öğrenildi. İhale bedelinin peşin ödenmesi durumunda Özelleştirme İdaresi'nin kasasına 2004 yılı başında 1,3 milyar dolarlık gelir kaydedilmiş olacak.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce