|

Rus Gazprom Avrupa'ya satışta kararlı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna krizinden bu yana Rus gazına bağımlılığını azaltacak adımlar atmaya çalışırken, Rus enerji şirketi Gazprom'un AB'ye doğalgaz ihracatı artmaya devam ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:21 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Gazprom'dan geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, AB'ye gaz ihracatının 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 159,4 milyar metreküpe çıktığı belirtildi. Avrupa Politika Merkezi (EPC) Enerji Uzmanı Marco Giuli, Gazprom'un AB gaz piyasasındaki hakim konumunu korumasına rağmen, Rus şirketiyle AB arasındaki ticari ilişkinin temelden değiştiğini savundu.



Giuli, küresel sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) arzının artmaya başladığına ve bu konuda AB içerisindeki mevzuat yapısının geliştirildiğine dikkati çekerek, “Bu nedenle AB artık Gazprom'u gaz pazarında daha rekabetçi bir konuma ittirebilecek” dedi. Guili, Gazprom'un, mevzuat doğrultusunda ve pazardaki konumunu “suistimal” etmeyecek şekilde davranması halinde, Rus gazına bağımlılığın tek başına bir problem olmayacağını vurguladı.



Motorinde 5 kuruş indirim


Akaryakıt dağıtım şirketleri, bugünden geçerli olmak üzere motorinde ortalama 5 kuruş indirim yaptı. Ankara'da litresi ortalama 3,43 lira olan motorinin yeni fiyatı 3,38 liraya düştü. Motorinin fiyatı İstanbul'da ortalama 3,37 liradan 3,32 liraya, İzmir'de ise ortalama 3,40 liradan 3,35 liraya geriledi. Dağıtım şirketlerinin belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti sebebiyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklik gösterebiliyor. Akaryakıt şirketleri hafta başında da motorinde ortalama 9 kuruşluk indirime gitmişti.



Ruslar 10 yıllık borcunu ödedi


Kırgızistan'da doğalgaz alım, satım ve dağıtımını gerçekleştiren KırgızGaz'ı, borçlarını ödemek şartıyla 1 ABD dolarına satın alan Rus gaz şirketi Gazprom, KazTransGaz şirketine borcunu ödedi. Gazprom'dan yapılan açıklamada, Kazakistan'ın KazTransGaz şirketine olan 10 yıllık, 41 milyon 700 bin dolar tutarındaki borcun kapatıldığı belirtildi. Açıklamada, böylece Gazprom'un, taraflar arasında satın alma anlaşmasından kaynaklanan yükümlüklerin tümünü yerine getirdiği vurgulandı. Kırgız şirketini borcuyla sembolik bir rakama Nisan 2014'te satın alan Gazprom, ülkenin kuzeyindeki yerleşim birimlerine doğalgaz götürülmesi için belirlenen yol haritasını da uygulamaya başladı.





#Giuli
#küresel sıvılaştırılmış doğalgaz
#Avrupa Birliği
#gaz ihracatı
8 yıl önce