|

Rus şirketleri dolarsız ticarete odaklandı

Büyük Rus şirketleri, ABD yaptırımları karşısında ülke dışındaki ticari anlaşmaları dolar kullanmadan yapmanın yollarını arıyorlar. ABD ise, bazı Rus firmalarının uluslararası bankalara erişimini şimdiden engellemiş olan yaptırımları daha da ağırlaştıracağı tehdidinde bulunuyor.

Yeni Şafak
11:24 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 11:46 - 19/10/2018 Cuma
Reuters
Rusya merkez bankası, dolar dışı anlaşmaların miktarının  yüzde 10 ile 20 arasında olduğunu açıkladı.
Rusya merkez bankası, dolar dışı anlaşmaların miktarının yüzde 10 ile 20 arasında olduğunu açıkladı.

Rusya hükümeti, dolara bağımlılığı azaltmak için şirketleri ticaretlerini başka para birimleri üzerinden yapmaya teşvik ediyor.

Yuan'a geçti

Karat ölçüsüyle dünyanın en büyük ham elmas üreticisi olan Rus şirketi Alrosa, bu yaz Çinli bir müşterisiyle yuan üzerinden, bir Hintli alıcıyla da dolar dışı bir anlaşma yaptığını açıkladı.

  • Benzer iş bağlantıları üzerinde çalışan şirketler arasında enerji şirketi Surgutneftegaz, tarım şirketi Rusagro ve madencilik şirketi Norilsk Nickel var.

Anlaşmaların yüzde 20'si dolarsız yapıldı

Rusya merkez bankası, dolar dışı anlaşmaların miktarının artmakta olduğunu ve Rusya'nın Çin ve Hindistan ile yaptığı mal ticaretinde bu tür anlaşmaların oranının yüzde 10 ile 20 arasında olduğunu bu hafta açıkladı. Merkez bankası hizmetler sektöründe bu oranın daha da yüksek olduğunu belirtti.

  • Ancak iş ilişkilerinde bu yöne kayış henüz sınırlı. Büyük şirketler hâlâ dolara dayalı anlaşmalarla çalışıyor ve Rusya'nın dış kazancının büyük bölümü, dolarla belirlenen fiyatlar üzerinden yapılan petrol satışlarından geliyor.

ABD korkusundan iş yapmıyorlar

Bankacılar, ayrıca ABD'de yoğun varlık gösteren büyük yabancı bankaların, Amerikan yaptırmalarına maruz kalan kuruluşlarla, başka bir para birimi üzerinden de olsa, iş yapmaktan çekindiklerini söylüyorlar.

ABD ve müttefiki olan ülkeler, Moskova'nın Kırım'ı ilhakı nedeniyle 2014 yılında Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladılar. İngiltere'de eski bir Rus ajanı ve kızına yapılan sinir gazı saldırısından Rusya'yı sorumlu tutan Washington Ağustos ayında, bu yaptırımlara yenilerinin ekleneceğini söyledi.

Rusya'nın dolar işlemleri de hedef tahtasında

Amerikan Kongresi'nin bazı üyeleri, Kasım ayında açıklanması beklenen bu yaptırımların Rusya'nın dolar işlemlerini de hedef alabileceğini söylüyorlar.

Ancak ruble ile çalışan şirketlerin karşılaştığı en büyük sorun Rus para birimi rubledeki volatilite.

ABD'nin milyarder Rus işadamı Oleg Deripaska ve şirketlerine yaptırım getirmesinden sonra 6-11 Ağustos tarihleri arasında ruble dolar karşısında yüzde 13'e yakın değer kaybetti.

#Rusya
#ABD
#Dolar
6 yıl önce