|

Ruslar şu ana dek 3 milyar $ harcadı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Genel Müdürü Fuat Akhundov, projeye şimdiye kadar 3 milyar dolar harcadıklarını belirterek, yatırımlarının süreceğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 19:57 - 29/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) AŞ Genel Müdürü Fuat Akhundov, projeye şimdiye kadar 3 milyar dolar harcadıklarını ve lisansları henüz çıkmamasına karşın çalışmaların devam edeceğini belirterek, nükleer santral projelerinde gecikmenin normal olduğunu söyledi. Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.



'TÜRKİYE EKONOMİSİNE GÜVENİYORUZ'


Proje takviminde, TAEK'ten inşaat lisansının 2015 sonunda alınması, ilk ünite inşaatının ise Ocak 2016'da başlaması öngörülüyordu. Bu kapsamda ilk ünitede elektrik üretiminin 2019 yılında başlaması hedefleniyor ancak bu yıl Mart ayında Reuters'ta yer alan bir haberde, santralin 2022'de devreye gireceği yer aldı. Akkuyu NGS tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Akhundov, “Biz şirket olarak şu ana kadar NGS projesine 3 milyar dolar yatırdık. Üretim lisansımız henüz çıkmadı ama buna bakmadan yatırımlarımıza devam edeceğiz. Çünkü Türkiye ve ekonomisine güveniyoruz” diye konuştu.



PROSEDÜREL GECİKME YAŞANMASI DOĞAL


Projenin hayata geçmesi için Meclis'te bulunan iki kanuni değişikliğin gerçekleşmesini beklediklerini dile getiren Akhundov, Rusya'dan Ocak ayında gönderilen 700 milyon dolarlık kaynakla birlikte projenin 2017 yılına kadar finansmanlarının hazır olduğunu kaydetti. Akhundov, projenin bitiş tarihini öngörmenin doğru olmadığını, dünyada prosedürel gecikme yaşanmayan nükleer santral projesinin bulunmadığını da sözlerine ekledi.


#Akkuyu Nükleer Güç Santrali
#Fuat Akhundov
#Türkiye
#Rusya
9 yıl önce