|

Samsun-Ceyhan Hattı'nda işbirliği

Çalık Enerji, Boğazlardaki tanker trafiğini azaltacak Samsun-Ceyhan Boru Hattı projesi için İtalyan ENI şirketiyle işbirliği yapacak.

Yeni Şafak
01:00 - 11/11/2005 Cuma
Güncelleme: 10:32 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nın yapımı için Çalık Enerji ve İtalyan enerji şirketi ENI, işbirliği kararı aldı. Çalık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, Orta Asya ve Hazar Havzası ham petrol kaynaklarının Türkiye üzerinden dünya pazarlarına açılmasına olanak sağlayacak Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nın ortak yapımı için Türkiye'den Çalık Enerji ile İtalyan enerji şirketi ENI mutabakata vardı.

Çalık Grubu şirketlerinden Çalık Enerji'nin, Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesi lisansı için daha önce başvuruda bulunduğu ve bu başvurunun 12 Haziran 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı hatırlatılan açıklamada, projenin lojistik önemiyle dünya ham petrol taşımacılığının rotasını değiştireceği ve Türkiye'ye önemli bir gelir kaynağı yaratacağı vurgulandı.

Boğaz trafiği yarıya inecek

Çalık Grubu İcra Kurulu Başkanı Erdal Çelik, Samsun-Ceyhan Boru Hattı için iki yılı aşkın süredir hazırlık yaptıklarını belirterek, İtalyan ENI ile aldıkları işbirliği kararının bu çalışmaların bir sonucu ve önemli bir aşaması olduğunu kaydetti.

Türkiye için büyük önem taşıyan ve altına imza atmaktan gurur duyacakları projeyi, mümkün olan en kısa sürede hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Proje, boğazların tanker trafiğinin azaltılması ve dolayısıyla çevre ve boğaz güvenliğinin sağlanması açısından da Türkiye için hayati öneme sahip. Şu an Türkiye boğazlarından yıllık 120 milyon varil ham petrol taşınıyor. Bu rakamın önümüzdeki 10 yıl içinde 250 milyon varili aşması bekleniyor.

Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin hayata geçmesiyle boğazlardaki tanker trafiğinin yüzde 50 azaltılması mümkün olabilecek."

  • İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce