|

Sanayi üretimi beklentiyi aştı

Yılın üçüncü çeyreğinde sanayi üretimi (arındırılmamış), yıllık bazda yüzde 7,9 artışla beklentileri aşarak çarkların hızla dönmeye devam ettiğini gösterdi. Verilerin, finansal saldırılara karşı sanayideki dayanıklılığı ortaya koyduğunu aktaran ekonomistler, ‘100 Günlük İcraat Programı’ ile ‘Destek Önlem Paketi’ sayesinde sanayi üretimindeki güçlü büyümenin sürdürülebilir olacağını belirtiyor.

Haber Merkezi
04:00 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 01:01 - 18/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Üçüncü çeyreğe umutlu başlangıç
Üçüncü çeyreğe umutlu başlangıç

Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin ilk sanayi üretimi verileri beklentilerin çok üzerinde artarak ikinci çeyrekteki güçlü büyümenin yavaşlasa da devam edebileceğine işaret etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 3,5 artarak beklentileri aştı. Arındırılmamış sanayi üretimi de yıllık bazda yüzde 7,9'luk yükselişle piyasa beklentisi olan yüzde 2,7'nin çok üzerinde artış gösterdi. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 ile tahminler doğrultusunda bir ekonomik büyüme kaydeden Türkiye'de, sanayinin çarklarının yılın üçüncü çeyreğinin başında da dönmeye devam ettiğini gösteren veriler, yılın geri kalanı için büyümeye ilişkin tahminleri de olumlu etkiledi.

YÜZDE 4 BÜYÜME TAHMİNİ

Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan '100 Günlük İcraat Programı' ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın geçen ay duyurduğu 'Destek ve Önlem Paketi'nde yer alan bütün eylemlerin sanayideki güçlü büyüme ivmesini sürdürülebilir şekilde yıl geneline yayacağına vurgu yapıyor. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, sanayi üretiminde yıllık artış oranının temmuzda hem düzeltilmiş hem de düzeltilmemiş verilerde güçlü kaldığını söyledi. Piyasa beklentilerine göre oldukça iyimser kalan sırasıyla yüzde 4,7 ve yüzde 3'lük tahminlerine karşılık, düzeltilmemiş ve düzeltilmiş yıllık artış oranlarının sırasıyla yüzde 7,9 ve yüzde 5,6 gerçekleştiğini belirten Tokalı, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış üretim endeksinin ise iki aylık düşüş sonrası temmuzda yüzde 3,5'lik güçlü yükseldiğini dile getirdi. Tokalı, "Bu kapsamda, yıl başında öngördüğümüz yılın tamamına ait yüzde 4'lük büyüme tahminimizi koruyoruz" dedi.

3. ÇEYREĞE GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ

AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi de temmuzda sanayi üretiminin (arındırılmamış) yıllık bazda yüzde 7,9 artışla beklentinin çok üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bürümcekçi, şöyle konuştu: "Her ne kadar, sanayi üretimi ve katma değer arasında önceki çeyreklerde gözlenen ilişki nedeniyle üretimin üçüncü çeyreğe güçlü başlangıcı olumlu görünse de ağustos ayında sektörlerden gelen sinyaller üretimde belirgin azalış olacağını düşündürerek GSYH büyümesi açısından belirgin yavaşlama sinyali anlamına gelmektedir."

  • Finansal saldırıya karşı güçlü duruş
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, temmuz ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirerek, “Sanayi üretimi 22 aydır hız kesmeden büyümüştür. Gelen veriler sanayimizin finansal saldırılara karşı dayanıklılığını sürdürdüğünü bir kez daha göstermektedir.” ifadesini kullandı.
  • Yılın 7 ayında sanayi üretimindeki artışın yüzde 7,3 olduğunu ve bu oranın geçen senenin aynı dönemine göre daha yüksek ve güçlü bir performansa işaret ettiğini aktaran Varank, temmuzda ana sanayi gruplarının her birinde üretim artışı gözlendiğine dikkat çekti.
  • İSTİHDAMIN %60’I SANAYİDEN
  • Bakan Varank, sanayinin güçlü büyümesinin istihdam rakamlarına da yansıdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
  • “Buna göre, son bir yıl içinde 611 bin kişiye yeni istihdam imkanı sağlanırken, bunun yaklaşık yüzde 60’ı sanayi sektörü kaynaklıdır. Bu durum sanayiyi önceleyen, üretime odaklanan politikaların sonucudur. Yurt içi üretim ve talep göstergeleri de sanayi üretimindeki artışı destekler niteliktedir.”
#Sanayi
#Üretim
#Ekonomi
6 yıl önce