|

Satılacağı haberinin ardından yüzde 3'ün üzerinde kayıpta

Yapı Kredi hisseleri bankanın ortağı İtalyan UniCredit'in varlıklarında satışa gidebileceği haberinin ardından yüzde 3'ün üzerinde kayıpla hareket ediyor.

Yeni Şafak
12:18 - 20/05/2016 Cuma
Güncelleme: 09:22 - 20/05/2016 Cuma
Reuters
Yapı Kredi hisseleri UniCredit'in varlıklarında satışa gidebileceği haberinin ardından %3'ün üzerinde kayıpta.
Yapı Kredi hisseleri UniCredit'in varlıklarında satışa gidebileceği haberinin ardından %3'ün üzerinde kayıpta.

Yapı Kredi hisseleri en düşük 3.81 lirayı görmesinin ardından saat 1109'da yüzde 3.05 düşüşle 3.82 liradan işlem görüyor. Aynı saatte bankacılık edneksi yüzde 0.99, BIST-100 endeksi de yüzde 0.65 kayıpta.



İtalya'nın en büyük bankası UniCredit'in sermayesini güçlendirmek için varlık satışını değerlendirdiği, varlıklar arasında Yapı Kredi'nin de olduğu belirtiliyor.



Yapı Kredi'de Koç Finansal Hizmetler'in yüzde 81.8 payı bulunuyor. Geri kalan hisseler ise halka açık.



Koç Finansal Hizmetler'in yüzde 50'si Koç Grubu'na, diğer yüzde 50'si de UniCredit Grubu'na ait bulunuyor. Koç Holding hisseleri yüzde 2.12 kayıpla 12.48 liradan işlem görüyor.



TEB Yatırım'ın konuyla ilgili notunda, UniCredit'in Koç Finansal Hizmetler'deki yüzde 50 payını satmak isterse ilk olarak Koç Holding'e teklif etmesi gerektiğine dikkat çekilerek, "Koç Holding'in bu payları satın alması YKB'da yüzde 18 azınlık payları için de çağrı yapmasını gerektirebilir. Koç Finansal Hizmetler'in yüzde 50'si ve Yapı Kredi'nin yüzde 18'i, son kapanış fiyatına göre sırasıyla yaklaşık 2.35 milyar dolar ve 1 milyar dolar değerinde" denildi.



Yapı Kredi'nin Koç Holding'in portföyü içinde son yıllarda en düşük özsermaye kârlılığına sahip olan varlığı konumunda olduğu belirtilen notta şu ifadelere yer verildi:



"Koç Holding'in böyle bir satın alma için ne kadar istekli olacağından emin değiliz. Ayrıca, 2015 bilançolarına göre YKB 0.7 defter değeri çarpanı ile işlem görürken Bank Pekao'nun 0.9 defter değeri çarpanıyla işlem görmesini de gözönüne alırsak, UniCredit'in diğer iki bankadan bir tanesindeki hisselerini satmaya istekli olabileceğini tahmin ediyoruz."



Bir kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre UniCredit, aralarında Yapı Kredi, Polonya merkezli Bank Pekao ve aracı kurum Finecobank'ın da bulunduğu varlıklarında hisse satışı olasılığını değerlendiriyor.



Polonya merkezli Bank Pekao hisseleri de yüzde 2 civarında ekside hareket ediyor.


#Unicredit
#Yapı Kredi
#Banka
8 yıl önce