|

STAR Rafineri’nin İlk petrol kargosu

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter: “Şu ana kadar yüzde 99,1 fiziki ilerleme kaydedilen STAR’da 5,2 milyar dolar harcandı. Rafineriyi ekim başında devreye aldığımızda 6,3 milyar dolarlık yatırım tamamlanmış olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/05/2018 Salı
Güncelleme: 00:21 - 22/05/2018 Salı
Yeni Şafak
İlter: Rafineriyi ekim başında devreye aldığımızda 6,3 milyar dolarlık yatırım tamamlanmış olacak.
İlter: Rafineriyi ekim başında devreye aldığımızda 6,3 milyar dolarlık yatırım tamamlanmış olacak.

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, şu ana kadar yüzde 99,1 fiziki gerçekleşme kaydedilen proje için toplamda 5,2 milyar dolar harcandığını belirterek, "Rafineriyi ekim başında devreye aldığımızda 6,3 milyar dolarlık yatırım tamamlanmış olacak. Haziran sonunda ilk petrol kargomuz sembolik de olması açısından Azerbaycan'dan geliyor, anlaşmasını yaptık. Sonrasında da ilk olarak ham petrol ünitemizi temmuzun üçüncü haftasında devreye alıyoruz" dedi. Akaryakıt talebindeki büyüme ve Petkim'in ham madde ihtiyacı dikkate alınarak hayata geçirilen rafinerinin Türkiye'nin ithal ettiği ürünleri üreteceğini aktaran İlter, dünyadaki rafinerilerin yüzde 80'inin petrokimya ile entegre çalıştığına dikkati çekti.

İlter, Türkiye'de bu entegrasyonun ilk örneğinin STAR Rafineri olacağına işaret ederek, bu tür tesislerde güvenlik sibobu olarak nitelendirilen meşalenin de geçen ay ateşlendiğini ve sorunsuz çalıştığını söyledi.

Kurdaki süreyi uzatabilir

STAR Rafineri devreye girdikten Türkiye'nin dış ticaret açığını da azaltacağını vurgulayan İlter, özellikle Türkiye'nin ithal ettiği nafta, jet yakıt, LPG ve dizel üretiminin planlandığını söyledi. İlter, rafineriyi "Türkiye'nin dışa bağımlılığını millileştirme yoluyla azaltacak bir yatırım" şeklinde nitelendirerek, gelecek 10 yılda ülkede akaryakıt ürünlerine olan talebin yüzde 2-3 oranında artacağına işaret etti.


Avrupa’da ortalama yüzde 80 olan araç sahiplik oranının Türkiye’de henüz yüzde 20’lerde olduğuna dikkati çeken İlter, şöyle devam etti: “Türkiye açısından araç sahipliği noktasında da büyük bir potansiyel var. Aynı zamanda, pazarlar batıda ve bu pazarlara ulaşmak için en uygun yatırım noktası ise Türkiye. SOCAR, Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra yurtdışına açılmak istedi ve yatırımını Türkiye’ye yaptı.”

#STAR Rafineri
#Mesut İlter
6 yıl önce