|

STA ile ticaret katlanır

Türkiye iş dünyasının Pakistan’da 1.5 milyar dolar yatırımı bulunduğunu belirten DEİK Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Yerlikaya, 2025 yılına kadar iki ülke arasındaki ikili ticareti 2 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini anlattı. Yerlikaya, bunun için müzakereleri sürdürülen Serbest Ticaret Anlamasının (STA) bir an önce sonlandırılması gerektiğini kaydetti.

Arzu Kurum
04:00 - 5/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 14:54 - 7/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Pakistan; ihracatçılar ve yatırımcılar için önemli bir fırsat sunan bir ülke olduğunu belirten Pakistan Başbakanı İmran Khan ise; Türk iş dünyasına, ülkelerine yatırım yapmaya çağırdı.
Pakistan; ihracatçılar ve yatırımcılar için önemli bir fırsat sunan bir ülke olduğunu belirten Pakistan Başbakanı İmran Khan ise; Türk iş dünyasına, ülkelerine yatırım yapmaya çağırdı.

Son yıllarda Türk yatırımcılar sahip olduğu avantajlarla birçok ülke için büyük fırsat oluşturuyor. Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Pakistan Başbakanı İmran Han, ikili ekonomik ilişkileri değerlendirmek üzere; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) temsilcileriyle dün buluştu. Pakistan Başbakanı Han, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini değerlendirmek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere DEİK temsilcileri ile bir araya geldi.

HEDEF 2 MİLYAR DOLAR

Konuyla ilgili Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan DEİK Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Yerlikaya, özellikle enerji ve güvenlik alanındaki köklü sorunların çözümünde hızla yol kat eden Pakistan’ın, 2018 yılı itibari ile gerek ihracatçılar gerekse yatırımcılar için önemli bir fırsat ülkesi haline geldiğine işaret etti. Yerlikaya, Türkiye’nin şu ana kadar Pakistan’a 1.5 milyar dolar yatırım yaptığı bilgisini paylaşarak, “2025 yılına kadar yatırım miktarının 2 milyarı aşacağını düşünüyoruz. İki kardeş ülkenin iş insanları için karşılıklı fayda yaratan bir ekonomik ortam oluşturulması önemli” dedi. Yerlikaya, 200 milyonu aşan nüfusu ile Pakistan’da uzun yıllardır faaliyet gösteren Türk firmaların, ülkede olmaktan son derece memnun olduğunu ifade etti.

BİR AN ÖNCE GEÇMELİYİZ

  • İki ülke arasındaki ticari ve yatırım ilişkilerini stratejik bir perspektiften ele alıp akıllı hedefler koyulması gerektiğine vurgu yapan Yerlikaya, şunları söyledi: “Mevcut bir takım sorunları da bir an önce kaldırmamız gerekiyor. Bunların başında da Türkiye ile Pakistan arasında müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşması (STA) geliyor. Söz konusu STA’yı bir an önce nihayete erdirip, karşılıklı ilişkilerimizi ilerletmemiz gerekir. Türkiye’deki iş insanları Pakistan’ın ticari potansiyelinin uzun zamandır farkında. Başbakan Han’a, Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Projeleri ile sağlık alanında ortak proje grubu kurabileceğimiz, öngörülebilirlik, hukukun üstünlüğü ve eşitlikçi rekabet zemininin tesis edilmesi talebinde bulunduk.” Yerlikaya, 60 milyar dolara varan dev bir alt yapı yatırımı olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) ile enerji, ulaşım ve altyapı alanında önemli güçlükler aşılmaya başlandığını kaydetti.

YATIRIM ÇAĞRISI

Pakistan’a demir-çelik, kazan, elektrikli makine ve cihazlar, plastik ve mamulleri, motorlu kara taşıtları, alüminyum alanlarında ihracat yapılabileceğini anlatan Yerlikaya, “Pakistan’daki Türk yatırımları ağırlıklı olarak enerji, finans, altyapı projeleri ve müteahhitlik sektörlerindedir. Önümüzdeki dönemde Pakistan’da özellikle enerji ve müteahhitlik sektörlerinde yeni yatırımlara ihtiyaç duyuluyor ve Pakistan makamlarınca Türk yatırımcılara bu alanlara yatırım yapmaları yönünde çağrıda bulunuluyor” dedi.

  • TÜRKİYE’DEN DESTEK BEKLİYORUZ
  • Önceki akşam Ankara’da DEİK heyetiyle biraraya gelen Pakistan Başbakanı İmran Khan ise; iki ülke arasında var olan iyi ilişkilerin tarım alanına yansımasının önemli olduğunu belirtti. Türkiye’nin tarım alanında çok iyi konumda olduğunu vurgulayan Khan, “Ülkemiz de tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyele sahip. Özellikte sulama, gıda işleme, helal et ve tarımsal verimliliği artırma konusunda Türkiye’den destek bekliyoruz” çağrısında bulundu.
#Pakistan
#Atilla Yerlikaya
#STA
#İmran Khan
5 yıl önce