|

Stratejik ortaklığa ihtiyacımız var

Türkiye ile Filistin arasında 2005'te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde iki ülkenin karşılıklı ticareti yüzde 771 arttı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/03/2016 Cuma
Güncelleme: 20:45 - 17/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Serbest Ticaret Anlaşması ile ticari ve ekonomik ilişkilerde hukuki altyapıya oturtulmasıyla Türkiye'nin 9,4 milyon dolar olan Filistin'e ihracatı 9 kat artarak 82,2 milyon dolara ulaştı. Türkiye'nin; Filistin'den en çok ihtalat yapan dördüncü ülke konumunda olmasında da bu anlaşmanın büyük etkisi oldu. Bu anlaşmaya öncülük eden Filistin eski Ekonomi Bakanı Mazen Sinokrot, dün İstanbul'daydı.



BİZİM İÇİN EN GÜZEL ÖRNEK TÜRKİYE


Türk ve Filistinli iş adamlarının bir araya geldiği Türk-Filistin İş Forumu'unda konuşan Filistin eski Ekonomi Bakanı Mazen Sinokrot, iki ülke arasındaki 2005'te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nı hayata geçiren devlet yetkililerinden birisi olduğunu için mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye-Filistin ilişkilerinin her geçen gün gelişmesini istediklerini belirten Mazen Sinokrot, “Filistin'de gerek özel sektör gerekse devlet kanalı olarak sağlık, eğitim, turizm, hizmet ve tüm sektörlerde Türkiye'nin ekonomisini örnek alıyoruz. Bizim için en güzeli Türkiye örneğidir” dedi.



Türkiye'nin İsrail ve Çin'in ardından Filistin'in üçüncü ticari ortağı olduğu bilgisini veren Sinokrot, “İsrail gümrükleri elinde tutması nedeniyle birinci sıraya yerleşti. Bizim halihazırda Filistin özel sektörü ve devlet daireleri olarak Türkiye ile stratejik ekonomik ortaklığa ihtiyacımız var. Kalkınmak istiyorsak Türkiye'yi örnek almalıyız” diye konuştu. Sinokrot, bu ifadeleri Türkiye'de bulunduğundan değil gerçek iradeleri bu yönde olduğu için söylediğini belirtti.



Filistin hurması artık Türkiye'de


Filistin olarak 5,5 milyar dolardan fazla İsrail üzerinden ithalat yaptıklarını anlatan Filistinli Bakan Sinokrot, "Karşılıklı kurulabilecek iş birliklerinin başarısını garanti görüyoruz. İki kardeş halkı birbirine bağlayan, inanç, tarih ve kültür birlikteliği var, omuz omuzayız. Kurulacak işbirliklerinde başarı garantidir" dedi. Sinokrot, son dönemde Filistin'de yetiştirdikleri hurmaları


artık Türkiye'ye ihraç etmeye


başladıklarını kaydetti.



#Filistin
#Serbest Ticaret Anlaşması
#Mazen Sinokrot
8 yıl önce