|

Tarım Kredi’den katılım hamlesi

Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, yerli ve yurt dışındaki ortaklarıyla tarım katılım bankası kuracaklarını söyledi. Böylece üretici, kooperatiflere hızlı ulaşacak.

Haber Merkezi
04:00 - 20/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:27 - 20/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Bakanlık, tarım maliyetlerini düşürmek için yeni yöntemler geliştiriyor.
Bakanlık, tarım maliyetlerini düşürmek için yeni yöntemler geliştiriyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, yurt içinde veya yurt dışında ortaklarla bir katılım bankası kurma hedeflerinin olduğunu belirterek, "Çok da uzun olmayan vadede katılım bankası anlamında faizsiz sistemle böyle bir çalışma yapacağız" dedi.

KOOPERATİF ORTAKLARIYLA BİR ARADA

Tarım kooperatiflerinin bu adımı yerli küçük üreticilerin finansman ihtiyacını faizsiz karşılamasını sağlayacak. Poyraz, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde (EMD) basın mensuplarıyla bir araya geldi. Birliğin işleyişi hakkında bilgiler veren Poyraz, amaçlarının kooperatif ortaklarının ihtiyacı olan girdilerin ekonomik olarak teminindeki süreci işletmek olduğunu söyledi. Poyraz, "Ortaklarımıza yıllık yaklaşık 9 milyar lira civarında bir kredi kullandırıyoruz. Bunun da yüzde 70'ten fazlası ayni kredi biçiminde. Buna rağmen, ortaklarımızdan geçen sene sonu itibarıyla 450 milyon lira gibi bir ürün alımı gerçekleşmiş. Ciddi bir orantısızlık var" ifadelerini kullandı. Poyraz, Bahsettiğim sistem katılım bankalarının bile isteyip de yapamadığı bir sistem. Aslında faizsiz modelin uygulanabileceği en iyi yer Tarım Kredi" ifadelerini kullandı. Poyraz, GÜBRETAŞ’ın ham madde alırken bankadan fon kullandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

MALİYET DÜŞÜRMEK İÇİN YENİ YÖNTEMLER

"Ürün alırken bankadan fon kullanıyor. Yüzde 35'i aşan bir maliyet var. 'Tarım Kredi olarak size bir nevi ön ödeme yapalım, siz de şu faizi maliyet unsuru olarak aşağı çekin ve bize bir indirim yapın.' diye önerdik. Onlar da kabul etti çünkü başka bir bankadan kredi alacak, o aldığı girdiyle de ürünü üretecek piyasaya ve bize satacak. Fonlama maliyetini de aşağı çekme anlamında yeni bir yöntem geliştirdik.”

#Tarım Kredi
#Tarım Katılım bankası
6 yıl önce