|

Tarımda susuzluk alarmı

Son 44 yılın en kurak yılını yaşayan Türkiye, verimli topraklarının yeniden hayat bulması için dört gözle yağış bekliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu’daki yağışlarda yüzde 57 düşüş var. Doğu Anadolu ve İç Anadolu da alarm veriyor. Beklenen kar ve yağmur yağmazsa içme suyu ile tarımsal üretim konusunda zorlu bir yıl bekleniyor. Uzmanlar, iklim değişikliğine göre ürün planlamasının yapılması konusunda uyarıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:31 - 22/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
 Beklenen kar ve yağmur yağmazsa içme suyu ile tarımsal üretim konusunda zorlu bir yıl bizi bekliyor.
Beklenen kar ve yağmur yağmazsa içme suyu ile tarımsal üretim konusunda zorlu bir yıl bizi bekliyor.

Türkiye son 44 yılın en kurak yılını yaşıyor. Türkiye; yağmur ve kar sularına hasret kaldığı son büyük kuraklığı 1972-73 kışında yaşamıştı. Özellikle Güneydoğu Anadolu’daki yağışlarda yüzde 57 düşüş var. Doğu Anadolu ve İç Anadolu da alarm veriyor. Beklenen kar ve yağmur yağmazsa içme suyu ile tarımsal üretim konusunda zorlu bir yıl bizi bekliyor.

BÜYÜK KENTLERİN İÇME SUYU AZALDI

İstanbul’daki 10 barajın doluluk oranı yüzde 65, Ankara’da yüzde 20, İzmir’de ise yüzde 34 seviyelerinde. 1 Ekim’den 16 Ocak’a kadar tüm Türkiye’de yağışlarda bir azalma var. Özellikle Güneydoğu Anadolu’da yüzde 57 azalma var. Bu da normal düşmesi gereken yağışın ancak yüzde 43’ünün düştüğünü gösteriyor. Ardından Doğu Anadolu, İç Anadolu geliyor. Bu üç bölgenin çok önemli olduğu ve suyun kullanımının iyi yönetilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Marmara, Akdeniz, Karadeniz’de durumunun gayet iyi olduğu, Ege’de ise yüzde 18’lik bir azalmaya işaret ediliyor. Bu konu en çok da tarımsal üretimi etkileyecek. İçme suyunun yanı sıra, eğer gerekli önlemler alınmazsa tarımsal kuraklığa kadar varan kötü sonuçlar doğuracak.


ÖNLEMLER ALINMALI

Konuyu Yeni Şafak’a değerlendiren uzmanlar, meteorolojik kuraklığın ardından tarımsal kuraklık riskiyle karşı karşıya kalındığını belirterek, çiftçilerin tarımsal faaliyetten kopmaması için gerekli önlemlerin alınması uyarısında bulunuyor. Bu mevsimde kar yağışının tarım için daha önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, iklim değişikliğine göre ürün planlamasının yapılmasını öneriyor. Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda ise durumun farkında olunduğu, gerekli önlemlerin alınacağı ve çiftçinin endişelenmemesi gerektiği vurgulanıyor. Ancak konuyla ilgili hangi tedbirlerin alınacağı ve nasıl bir yol izleneceği henüz belli değil.

YAĞIŞLAR İYİ OLACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Birinci Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, İstanbul’a dün başlayan yağmurun cuma gününekadar devam edeceğini bildirdi. Kocaman, şu bilgileri verdi: “Pazartesi hava soğuyacak şu anda İstanbul’da kar yağışı bekleniyor. Yağışlar iyi olacak. Kuraklığa ve barajların doluluğa oranlarını etkiler. Hafif yağışlar değil. Orta kuvvette yağışlar ciddi su miktarı bırakır diye düşünüyorum. Bu yıl Marmara’da değil de özellikle Anadolu’da, Güney Doğu’da yağış azlığı var. Sıcaklıkta normallerin üzerinde. İnşallah önümüzdeki günlerde yağar.”

  • Yağmur değil kar yağmalı
  • Meteoroloji Uzmanı Orhan Şen, “Karın yağması lazım. Kar yağmazsa toprak çıplak olursa don olur. İçindeki tohum çatlar” diyerek, tarım açısından bu mevsimde kar yağışının daha önemli olduğunu vurguladı. Şen, şunları kaydetti: “İstanbul’da hidrolojik bir kuraklık var. Barajlardaki sularda azalma var. Anadolu’ya baktığımız zaman yağışlarda yüzde 30’a varan bir düşüş var. Anadolu’da meteorolojik kuraklık var. Ardından hidrolojik kuraklık, tarımsal kuraklık ve sosyoekonomik kuraklık meydana gelecek.”

Kuraklıkla imtihan sürer

Kar yağışının önümüzdeki haftadan itibaren Anadolu’da güçlü bir şekilde başlayacağını öngören Şen, kuraklık konusunun devlet tarafından ele alınması gerektiğine vurgu yaptı. Küresel ısınmadan dolayı kuraklığın devam edeceğine işaret eden Şen, “Tarımsal açıdan düşünerek az su gerektiren ürünleri ekmek lazım. Bol suya ihtiyaç duyulan ürünler ekilerse verim düşük olur. Hangi bölgelerde kuraklık, susuzluk olacaksa ona göre hangi ürünlerin ekilmesi önemli" dedi.

  • Fakıbaba, ürün değişikliği önerdi
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, son 44 yılın en kurak kışı ile ilgili, “Su imkanlarını çok iyi değerlendirmemiz lazım" dedi. Fakıbaba, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da kuraklık olmasa da olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ederek, “Buralarda ürün değişikliğine geçebiliriz. Kuraklık sigortası kapsamında TARSİM sigortası işçilerimizin zararlarını karşılayacak buralara başvurulsun” açıklamasını yapmıştı.

Damlama artacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, şu anda barajların en düşük seviyede olmasına rağmen yüzde 33'lük doluluk olduğunu belirterek, “2017’de olduğu gibi 2018’de de halkımıza su sıkıntısı çektirmeyeceğiz” dedi. En son 1972-73 kışında benzer bir kuraklık yaşandığını hatırlatan Eroğlu, “İçme suyu açısından bir mesele olmayacak. Vatandaşlarımız rahat olsun. Çiftçilerimiz için de çok hızlı bir şekilde damlama ve yağmurlama sistemini hayata geçireceğiz” diye konuştu.

  • Tarihin en sıcak ikinci yılı 2017 oldu
  • ABD’nin Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 2017’nin tarihin en sıcak ikinci yılı olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada, Dünya’da uzun dönem ısınma trendinin devam ettiği vurgulanarak, 2017’deki küresel ortalama kara sıcaklığının, 1951-1980 yılları arasındaki ortalamaya göre, 0,9 derece daha yüksek olduğu belirtildi. Verilerin toplanmaya başladığı 1880 senesinden bu yana 2017’nin tarihteki en sıcak ikinci, 2016’nın ise tarihin en sıcak yılı olduğu bildirildi.

#Yağmur
#Kuraklık
#Tarım
6 yıl önce