|

Tasarım gözetimi artık ehil ellerde

Bina deprem tasarım gözetim ve kontrol hizmetleri esasları belirlendi ve Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni Şafak
04:00 - 12/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:39 - 12/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Tasarım gözetmenleri, ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, yürüttüğü hizmet dâhilinde kusuru oranında sorumlu olacak. (ARŞİV)
Tasarım gözetmenleri, ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, yürüttüğü hizmet dâhilinde kusuru oranında sorumlu olacak. (ARŞİV)

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamında, özel uzmanlık gerektiren konularda tasarımın gözetimi ve kontrolü hizmetini yerine getireceklerin kriterleri de belirlendi. Tebliğe göre, tasarım gözetimi ve kontrolü hizmeti; Bakanlıktan aldığı tasarım gözetmenliği belgesi ile çalışan ve münhasıran akademik eğitim, proje tasarımı veya proje danışmanlığı işi ile uğraşan inşaat mühendislerince gerçekleştirilecek.

Yapı ruhsatı için şart

Tasarım gözetimi ve kontrolü hizmeti alan yapı sahibi ilgili gözetmen raporlarının ve tutanakların bir nüshasını yapı ruhsatı başvurusunda statik projelerle birlikte İdareye vermek zorunda olacak. Statik proje müellifleri, tasarımını üstlendikleri projelerde Esaslar kapsamında tasarım gözetimi ve kontrolü hizmeti alınmadan proje işini sürdüremeyecek. Yapı ruhsatı başvurusu sırasında veya herhangi bir şekilde aksine davrandığı tespit edilenler, haklarında 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun ilgili maddeleri uyarınca işlem yapılmak üzere İdaresince İnşaat Mühendisleri Odasına bildirilecek.

  • Sorumlu olacak
  • Tasarım gözetmenleri, ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, yürüttüğü hizmet dâhilinde kusuru oranında sorumlu olacak. Ancak tasarım gözetmeni, yazılı ihtarına rağmen yapı sahibi ve/veya proje müellifi tarafından uyulmayan konulardan dolayı sorumlu tutulmayacak.
#Bina
#Konut
#Deprem
#Yapı
#Ruhsat
5 yıl önce