|

Tehlikeli kırtasiye ürünlerine dikkat

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:26 - 27/09/2015 Pazar
Yeni Şafak

Tüketici Hakları Derneği, bugün 18 milyon öğrenciyi kapsayacak eğitim döneminde kullanılacak malzemelerle ilgili önemli uyarılar yaptı. Dernek, okul malzemeleri konusunda aileleri uyarırken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın da güvensiz okul malzemelerinin geri iadesinin sağlanması için tedbir almasını istedi. 18 milyon öğrenci gibi bir sayısal çoğunluğun bazı kesimlerce kötü amaçlar için kullanılabileceği uyarısı yapan Tüketici Hakları Derneği, okul çantaları, giyim, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerinin kanserojen kimyasallar nedeniyle büyük tehlike altında olduğuna dikkat çekti.


METAL TEHLİKESİ VAR

Bu kapsamda okul çantalarında azo renklendiriciler ve azo boyar maddeler kullanıldığını bu kimyasal maddelerin kanserojen ve alerjen etkilere sahip olduğuna işaret eden dernek, beslenme çantalarında ayrıca fitalatların kullanıldığını belirtti. Önlük ve çorap ve diğer giyim eşyalarında azo boyar maddeler, kadmiyum ve nikel gibi ağır metallere karşı uyaran dernek, bu tür giysilerin kemiklerde kırılmalara yol açtığını hatırlattı.



Veliler ne yapmalı?


Okul ve kırtasiye malzemelerinin ambalajları üzerinde üretici, ithalatçı ve menşei yazılmayan ürünler için tüketicilerin, Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliği'ne aykırılık nedeniyle, ödemiş oldukları bedeli satıcılardan geri isteyebilecekleri belirtildi.


#Tüketici Hakları Derneği
#Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
#azo boyar
9 yıl önce