|

Teknolojide 4’lü iş birliği

Türkiye, Azerbaycan, Rusya ve İran, kamu ve özel sektör kurumlarının bilgi teknolojilerinde yakın çalışma imkanına kavuşması için işbirliği kararı aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, “Fiberoptik hatlar, uydu haberleşme sistemleri, siber güvenlik alanında da işbirliği içinde olmamız gerekiyor” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 5/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:57 - 5/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
CahitTurhan - Shahzad Gui Aryoubi - Ramin Guluzade - Konstantin Noskov
CahitTurhan - Shahzad Gui Aryoubi - Ramin Guluzade - Konstantin Noskov

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Türkiye, Azerbaycan, Rusya ve İran olarak bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kurumlarının daha yakın çalışma imkanlarını kolaylaştırma, onlara fırsat sağlamak için ortak bir girişim kurma kararı aldıklarını açıkladı. Turhan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 24. Uluslararası Telekomünikasyon, İnovasyon ve Yüksek Teknolojiler Fuarı’nın (BAKUTEL 2018) açılışına katıldı. Azerbaycan Ulaştırma, İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Ramin Guluzade ile fuarı gezen Turhan, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Turhan, daha sonra, BAKUTEL 2018 kapsamında düzenlenen Azerbaycan-Rusya-Türkiye-İran Dörtlü Bakanlar Toplantısı’na katıldı.

FİBER VE UYDU ÜZERİNE TEMAS

Toplantıda Bakan Turhan ve Azerbaycanlı Bakan Guluzade’nin yanı sıra Rusya Dijital Kalkınma, İletişim ve Kitle İletişim Araçları Bakanı Konstantin Noskov ile İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Shahzad Gui Aryoubi de yer aldı. İlk kez düzenlenen toplantıda yeni şirketler, uydu hizmetleri, siber güvenlik, posta ve fiberoptik ağlar konusunda iş birliği müzakere edildi.

DÜNYANIN %70’İNE ULAŞACAK

Şimdilik dört ülke olarak bir ön görüşme gerçekleştirdiklerini ve söz konusu iş birliğine varma kararı aldıklarını ifade eden Turhan, şöyle devam etti: “Dünya nüfusunun yüzde 70’e yakını bu coğrafyada yaşıyor. Günümüz teknolojik imkanlarıyla tüm dünyaya ulaşma fırsatı da yakalayabiliyoruz. Bunun yanında fiberoptik hatlar, uydu haberleşme sistemleri, siber güvenlik alanında da iş birliği içinde olmamız gerekiyor.”

#​Türkiye
#Azerbaycan
#Rusya
#İran
#Teknoloji
5 yıl önce