|

Telekom'da Oger dönemi başladı

Türk Telekom'da yüzde 55'lik kamu hissesi Oger Telecom'a geçti. Hisseleri 6.55 milyar dolara satın alan Oger, 1.3 milyar dolarlık peşinatı da ödedi.

Yeni Şafak
01:00 - 15/11/2005 Salı
Güncelleme: 10:36 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Türkiye'nin en büyük özelleştirmesi Türk Telekom'daki yüzde 55 oranındaki kamu hissesinin devri gerçekleşti. Halkbank Genel Müdürlüğü'ndeki törende sözleşmelere Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Oger Telecom Başkan Yardımcısı Muhammed Hariri ve Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan imza koydu.

Törende bir konuşma yapan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, yatırımcı grubun bütün yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve 1.3 milyar dolarlık peşinatı Hazine hesabına yatırdığını açıkladı.

Oger Telecom Başkan Yardımcısı Hariri de, şeffaf ihalenin başarılı olmalarını sağladığını belirterek, Telekom'a ve çalışanlarına yatırım yapacaklarını vurguladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise konuşmasında, Danıştay'a teşekkür ederek "Yargı, telkinlere göre değil, hukuka göre karar verdi. Danıştay'a, sağduyulu davranışı için teşekkür ediyorum" dedi.

ÖNYARGILAR KIRILIYOR

"Bu işi bir an önce sonuçlandıralım da paraları alalım" diyerek konuşmasına başlayan Maliye Bakanı Unakıtan da dünyada daha önce 'Türkiye'de özelleştirme yapılamaz' şeklinde bir kanaat olduğunu ifade etti. Unakıtan, "Ama, çok şükür ki Türkiye, bu özelleştirmeden yüz akıyla çıkıyor" dedi.

  • ANKARA
    İmza töreni yapıldı

    İmza töreninde , İngilizce ve Türkçe olarak düzenlenen çok sayıda belgeyi imzalayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "bu kadar imza yeter" diye espri yaptı. Törenin sonunda Oger Telecom'a ait temsili çek, Maliye Bakanı ile Ulaştırma Bakanı'na verildi.

    Çalışanlar eylem yaptı

    Türk Telekom'un özelleştirilmesini protesto eden KESK'e bağlı Haber-Sen üyeleri, il müdürlüğü ve Halkbank Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Haber-Sen üyeleri, "Telekom'u sattırmayacağız" yazılı önlükler giyip, "Telekom vatandır, vatan satılmaz" ve "Telekom'un özelleştirilmesine hayır" sloganları attılar. Haber-Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi burada yaptığı açıklamada, Türk Telekom, Seydişehir, Petkim gibi kurumların satılamayacağını ifade etti. Türk Telekom özelleştirmesine karşı 18 dava açıldığını anımsatan Yelekçi, Danıştay'dan çıkan kararın son karar olarak algılanmaması gerektiğini, mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. KESK, Türk Haber-Sen, Birlik Haber-Sen, Türkiye Haber-İş Sendikası ve Kamu-Sen İstanbul genelinde yarın iş bırakacak. Bugünden sonra da eylemlerin devam edeceğini belirten yetkililer, şebeke işletmesi durdurulduğu için arızaların halledilemeyeceğini ve abonman işlemi ile ilgili hiçbir hizmet sunulmayacağını açıkladı.

    Altın hisseyi Talat Aydın temsil edecek

    Türk Telekom'un yeni yönetimi de dün belli oldu. Yeni yönetimde en fazla merak edilen altın hisseyi kimin temsil edeceği de belirlendi. Altın hisseyi temsil edecek kişi Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın oldu. 10 kişilik yönetim kurulu üyeliğinin 4'üne kamu adına 6'sına ise Oger Telecom atama yaptı. Ayrıca şirketin yönetim kurulu başkanı ve genel müdürünü de Oger belirledi.

    Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, Tele- kom'un yeni yöneti-minde koltuğunu korudu. Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Akdemir yerine ise Oger Telekom CEO'su Paul Doany getirildi. Telekom'un yönetim kurulu başkan vekili ise Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz oldu.

    Telekom yönetiminde kamudan yer alacak isimler ise İsmet Yılmaz, Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, eski PTT Genel Müdürü Emin Başer ile Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Altaş oldu. Talat Aydın, aynı zamanda kamuya ait altın hisseyi temsil edecek.

    Çoğunluk hissesi sahibi Oger Telekom'u temsilen Türk Telekom yönetiminde yer alacak altı isim ise şöyle: "Muhammet Hariri, Aymen El Hariri, Paol Doany, eski Özelleştirme İdaresi Başkanı Rıza Metin Ercan, Bafil Yaret ile Ghassan Tahir."

    Rakamlarla Türk Telekom

    Sabit hat abonesi : 19.125.163


    Telefon santral sayısı : 11.140

    Radyoling istasyonu : 325

    Alıcı verici ling hattı : 7.618

    Şehirde bina sayısı : 1.466

    Kırsalda bina sayısı : 92.314

    Personel sayısı : 52.000

    ADSL abone sayısı : 1.000.000

    Fiberoptik kablo uzunluğu : 110.000 km

    Direkle giden hat: 29.000 km.
    23 bin personel gidiyor

    Türk Telekom'da halen 52 bin personel bulunuyor. Memur kadrosundaki 23 bin personel havuza gönderilecek. Geriye kalan 29 bin sözleşmeli personel ise görevine devam edecek. Bu arada hisse devrinin yapılmasıyla ilk taksit olan 1 milyar 310 milyon doları dün Hazine'ye ödeyen Oger Telekom geriye kalan 5 milyar 240 milyon doları ise libor artı yüzde 2.5 faizle 4 taksit halinde ödeyecek.



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce