|

Ticaret savaşında ateşkes

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Arjantin’deki görüşmesinden “iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi” konusunda uzlaşma çıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 3/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:26 - 3/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD Başkanı Trump ile  Çin Devlet Başkanı Şi Cinping G-20 Liderler Zirvesi'nde bir araya geldi.
ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping G-20 Liderler Zirvesi'nde bir araya geldi.

G20 Zirvesi kapsamında bir araya gelen Trump ile Şi Cinping arasındaki görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki lider arasındaki görüşmenin başarılı geçtiği ve birçok konuda mutabık kalındığı kaydedildi.

Buna göre ABD ile Çin, 90 gün boyunca bir anlaşmaya varabilmek amacıyla yeni ticaret müzakerelerinde bulunacak ve bu süre içinde iki ülke de karşılıklı olarak herhangi bir yeni gümrük vergisi getirmeyecek.

VERGİ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

Açıklamada ayrıca Trump’ın, 1 Ocak 2019’da 200 milyar dolar değerindeki ürün için yüzde 25’e artırılacağı daha önce açıklanan gümrük vergisi oranının yüzde 10’da kalmasına onay verdiği belirtildi. Eğer üç aylık müzakere süreci sonunda bir anlaşmaya varılamazsa yüzde 10’luk tarifenin yüzde 25’e yükseltebileceğine vurgu yapıldı. Çin’in ABD’den hemen tarım ürünleri ihraç etmeye başlayacağına işaret edilen açıklamada, Çin’in ayrıca kayda değer bir miktarda enerji, endüstri ve diğer alanlarda üretilen ürünlerden alarak iki ülke arasındaki “ticaret dengesizliğinin” azaltılmasına katkı yapacağı belirtildi.

  • Kim ile ikinci zirveye hazır
  • Arjantin'de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nden Washington'a dönüşünde uçakta basının sorularını yanıtlayan Trump, Kuzey Kore lideri ile ikinci zirvenin gerçekleşebileceği sinyalini verdi. Kim ile diğer bir görüşmenin olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Trump, "ocak ya da şubat ayında bir görüşme yapacaklarını düşündüğünü" söyledi. Trump, zirvenin yerinin ise henüz belli olmadığını ancak üç yer hakkında konuşulduğunu kaydetti. Kuzey Kore liderini ABD'ye davet edip etmeyeceği sorusu üzerine de Trump, "Bir noktada, eve." dedi.
#Şi Cinping
#Donald Trump
#Çin
#ABD
5 yıl önce