|

'Ekonominiz toparlanıyor'

IMF'nin olumlu açıklamalarına destek veren Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecinde olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 1/06/2003 Pazar
Güncelleme: 14:40 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecinde olduğunu ancak yüksek borç stoku nedeniyle tedbirli mali politikalara devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, üç gün süren görüşmelerini tamamladı. Türkiye'den ayrılmadan önce görüşmeleri hakkında bilgi veren Linn, görüşmelerinde reform çabalarının başarılı olabilmesi için güçlü ve bağımsız düzenleyici kurullara olan ihtiyacın önemini vurguladığını söyledi.

Reform süreci hızlanmalı

Hükümetin Yeni Doğrudan Yabancı Yatırımlar Yasası'nı ve Yatırım Promosyon Ajansı'nın kurulması yasasını hızla Meclis'ten geçirme niyetini olumlu karşıladığını belirten Johannes Linn, bu alanlarda önünüzdeki ay daha fazla gelişme sağlanacağını taahhüdünde bulunulduğunu bildirdi.

Linn, 375 milyon dolarlık Ekonomik Reform Kredisi ve PFPSAL 2'nin yerini alacak 900 milyon dolarlık üçüncü uyum kredisinin hazırlığı için hükümetin reform sürecini hızlandırması gerektiğini vurguladı. Linn, özellikle sosyal güvenlik ve tarım alanında reform çalışmalarının sürmesi gerektiğine dikkat çekti.

Johannes Linn, 2004-2006 yıllarını kapsayan ülke yardım statejisi çerçevesinde Türkiye'ye ayrıntılı gözden geçirme şartıyla 4.5 milyar dolara kadar çıkabilecek bir kredinin sağlanabileceğini bildirdi.

Kamu İhale Kanunu ile ilgili bir soruya Linn, "Şu anda değişik çevrelerin de görüşleri alınarak, kanunun bazı maddelerinde değişiklik sözkonusu. Bu konuyla ilgili Dünya Bankası'nın görüşleri ve tavsiyeleri de alınacak" cevabını verdi.

Gecikmeler normal

Johannes Linn, Türkiye'de son 12 ay içinde seçim sürecinin yaşanması, 2 hükümet değişikliği ve Irak Savaşı nedeniyle iddialı bir reform programında bazı gecikmelerin ortaya çıkmasının çok da şaşırtıcı olmadığını kaydederek, "Görüşmelerden edindiğim izlenime göre, hükümet bir kez daha ekonomik ve sosyal programlara odaklanmış durumda. Bizim de desteklediğimiz hükümetin Acil Eylem Planı'nda yer alan konular bunlar'' dedi.

Özelleştirme hızlanmalı

Hükümetin hızlı ve acil hareket etmesi gereken alanların neler olduğunun sorulması üzerine Linn, "bankacılık sektörü reformu, BDDK'nın bağımsızlığı, kamu bankalarının özelleştirilmesi, Kamu İhale Kanunu'nun hayata geçirilmesi ve sosyal güvenlik sektörüyle ilgili kanunların" olduğunu belirtti. Linn, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun da yasal statüye kavuşturulmasını istedi.



----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce