|

Topyekün kalkınma harekatı

Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile Türkiye, katme değeri yüksek yerel üretim ve ihracat temelinde büyük bir dönüşüme hazırlanıyor. YEP'i topyekün kalkınma hamlesi olarak tarif eden ekonomistler ve sektör temsilcileri, programı hedefler anlamında "gerçekçi, öngörülebilir, doyurucu ve piyasa beklentileri ile uyumlu" olarak değerlendiriyor.

Haber Merkezi
04:00 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:12 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
YEP ile Türkiye, ekonomide büyük bir değişim ve dönüşüme hazırlanıyor.
YEP ile Türkiye, ekonomide büyük bir değişim ve dönüşüme hazırlanıyor.

Gerçekçi ve hedef odaklı anlayışla hazırlanan 2019-2021 dönemi Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile Türkiye, ekonomide büyük bir değişim ve dönüşüme hazırlanıyor. Ekonomistler ve sektör temsilcileri YEP'i, hedefler anlamında "gerçekçi, öngörülebilir, doyurucu ve piyasa beklentileri ile uyumlu" olarak değerlendirdi. Buna göre, 2020 yılından sonra büyümenin tekrar, ortalamalar olan yüzde 5 seviyelerine çıkacağı, ar-ge yatırımları, yerlileştirme ve millileştirme adımları ile net ihracatın büyümeye katkısının arttırılacağı belirtiliyor. Yeni programda, enflasyon ile cari açığın da düşürülmesine yönelik atılacak adımlar, ekonomideki bir diğer kritik denge olarak karşımıza çıkacak.

İTHALATI YERLİ ÜRETİM BİTİRECEK

YEP'in daha dinamik bir yapısı olduğuna da dikkat çeken ekonomistler, bundan sonra daha çok ihracat, tasarruf ve üretim olacağına dikkat çekiyor. Özellikle YEP'e göre, stratejik önemdeki ithal ürünlerin yurt içinde imali ve yüksek katma değerli ürünlerin imalatına destek verilecek olması uzmanların önemsediği konuların başında yer alıyor. Yine YEP'te dengelenme ve yapılanma unsurlarının ön plana çıkarılmasıyla Türkiye ekonomisindeki güven ve öngörülebilirliğin de artacağı belirtildi. Bu kapsamda bankalar ile reel sektör arasındaki dengenin takip edilecek olması ve gerekirse reel sektöre destek verileceğinin açıklamasına ekonomistler özel önem atfediyor.


Memnuniyetle karşılıyoruz

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, Yeni Ekonomi Programı'na (YEP) ilişkin, "Özellikle ciddi tasarruf tedbirleri, mali disiplinin devamı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, vergi politikaları, yüksek katma değerli üretimin desteklenmesi ve cari açığın azaltılması yönündeki kararlılığı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.


Ekonomiye üretim katar

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan yeni ekonomi programının Türkiye’nin üretim ekonomisine dönüşme süreci için yol haritasını ortaya koyduğunu belirterek, enflasyon, işsizlik, cari açık gibi temel göstergelere ilişkin hedeflerin gerçekleştirilebilir olduğunu belirtti.


Gerçeklerle örtüşüyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, YEP ile kontrollü ve ekonomik gerçekliklere uygun bir makroekonomik modelin ortaya koyulduğunu belirterek, "Programın, mevcut dinamikleri sürdürebilir hale getirirken, bunu gerçekleştirmek için de güçlü maliye politikasıyla desteklendiğini görüyoruz" dedi.


Hedefler için çalışmalıyız

İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, YEP ile hükümetin, üzerine düşeni yapıp ihtiyaç duyulan gerçekçi hedefleri ortaya koyduğunu belirterek, "Biz de iş alemi olarak ivedilikle bu hedefler doğrultusunda çalışmak zorundayız" ifadesini kullandı. Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan da, "Önceliği tüketime değil üretime veren programla krizden çıkacağız" diye konuştu.

Enerji ve petrokimya öncelikli yatırımlar

2019-2021 dönemi Orta Vadeli Program'a göre, enerji ve petrokimya sektörleri cari açığın düşürülmesinde öncelikli yatırım alanları. Güneş, rüzgar, biyokütle, yenilenebilir enerji ve yerli kömür kaynaklarının elektrik üretimindeki payı arttırılacak. Petrokimya kümelenmesi ve Ceyhan Endüstri bölgesi hayata geçecek. Programa göre, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı çerçevesinde enerji girdi maliyetleri azaltılacak.


Finansal mimari yenileniyor

YEP'e göre, finansal istikrarın sağlanması ve bütüncül veri akışının zamanında kamuya temin edilmesi için gerekli yasal ve teknik altyapı kurulacak. Finansal sistemdeki kredi, likidite ve kur riskinin izlenmesinde daha etkin risk yönetim sistemi kurulumu çalışması hız kazanacak. Türk lirası cinsi varlıkların faiz riskinden koruyacak altyapı güçlenecek. Türk Eximbank’ın öz kaynakları artacak.

Harcamalara kısıtlama ayarı

YEP sayesinde, süreklilik arz etmeyen ve konjonktüre duyarlı gelirlerin oluşturduğu geçici kaynaklara karşılık kalıcı mahiyette harcama yapılmayacak. Lüks veya ithal yoğunluğu yüksek ürünler listesi güncellenerek vergi düzenlemesine gidilecek. İmar planı değişiklikleri ile oluşan değer artışlarından kamuya gerçekçi oranda pay alınması ve artışların adaletli paylaşımı sağlanacak.


Cari açığa karşı ana plan ihracat

Yeni Ekonomi Programı'na göre, cari açığın azaltılması için "yeni pazar", "yeni ürün", "yeni ihracatçı" hedefi ve küresel değer zinciri bakış açısıyla "İhracat Ana Planı" oluşturulacak. İhracat teşvik sistemi daha verimli ve etkin olarak yapılandırılacak. Turizmde kişi başı harcamayı artıracak "Turizm Ana Planı" oluşturulacak. Cari açığın düşürülmesi için ilaç, kimya, petrokimya, enerji, makine/teçhizat ve yazılım sektörleri öncelikli yatırım alanları oldu.

İstihdam artışı için sıkı plan

Yeni Ekonomi Programı döneminde kıdem tazminatı reformundan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne otomatik katılımın yeniden yapılandırılmasına ve yatırımcılar için sektörel yatırım yol haritaları hazırlanmasına kadar pek çok uygulama gerçekleştirilecek. Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda ilgili kurumlarla iş birliği yapılacak ve denetim sistemleri etkinleşecek. İstihdam teşviklerinin etki analizi yapılacak, teşviklerin ihtiyaçlara göre yenilenmesi sağlanacak.

Mega projelere küresel sermaye

YEP'e göre, ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ancak başlanmamış projeler askıya alınacak, mega-altyapı projeleri doğrudan yabancı yatırım yoluyla, uluslararası finansmanla hayata geçirilecek. İhracat, turizm ve sanayi ürünlerinde yerlileştirmeye dayalı bir ekonomik dönüşümün temelleri atılacak. Kamu maliyesinde kalıcı iyileştirmeler sağlanacak.

#Ekonomi
#Kalkınma Harekatı
#Kalkınma
6 yıl önce