|

Tüp geçitte Başbakan'a 2,5 milyar yen indirim

İstanbul Boğazı'na uygulanacak Tüp Geçiş Projesi için devreye giren Başbakan Erdoğan, en düşük teklifi vererek ihaleyi kazanan firmadan ek indirim istedi. Firma da teklifinde 2,5 milyar Japon Yen'i indirim yaptı.

Yeni Şafak
01:00 - 26/03/2004 Cuma
Güncelleme: 14:13 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Asya ile Avrupa'yı deniz altından birleştirecek Tüp Geçiş Projesi'nin ihalesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine 2,5 milyar Japon Yen'i fiyat indirimi yapıldı.

İstanbul'un 144 yıllık hayali olan boğazın iki yakasını deniz altından birleştirmek için 30 yıl önce hazırlanan Marmaray Projesi'nin ihalesi yıl başında açıklandı. İhaleye katılan 2 firmadan Taisei-Kumagai Gumi-Gama-Nurol ortak girişimi 89 milyar 668 milyon 610 bin Japon Yeni, Obayashi-Yapı Merkezi-Metiş-Kiska ortak girişimi de 96 milyar 990 milyon Japon Yeni teklif verdi.

En düşük teklifte indirim yapıldı

İhale sonucu en düşük teklifi veren Taisei-Kumagai Gumi-Gama-Nurol ortak girişiminin teklifi projenin finansörü Japon kredi kuruluşu JBIC tarafından da uygun bulundu. Proje ile yakından ilgilenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, en düşük teklif üzerinden yeni bir indirim yapılmasını istedi.

Bunun üzerine ihaleyi alan kuruluş 600 kalemden oluşan ihale bedelini tek tek yeniden değerlendirdi. Değerlendirme sonucu toplam 2,5 milyar Japon Yeni indirim gerçekleşti. Yapılan indirim onay için Japon kredi kuruluşu JBIC'e gönderildi.

Derinlikte dünyada ilk olacak

3 aşamalı Marmaray Projesi toplam 76 kilometreden oluşuyor. İhalesi gerçekleştirilen ilk aşamadaki Boğaz Tüp Geçiş Projesi'nin toplam uzunluğu 13,6 kilometre. Bunun 1,3 kilometrelik bölümü deniz altında batırma tünel olarak gerçekleştirilecek.

Yaklaşık 58 metre derinlikten geçeçek olan tüp geçiş, dünyada benzer örnekleri bulunmasına karşılık, ilk defa bu kadar derinlikte uygulanacak. Ayrıca iki yönlü akıntı bulunan bir alanda uygulanacak. Projenin temelinin mayıs ayında atılması planlanıyor.

  • HAMDİ ATEŞ ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce