|

Tüp geçitte kredi için imzalar atıldı

İstanbul Boğazı altından demiryolu tüp geçişini öngören Marmaray Projesi için kredi anlaşması imzalandı. Tüp geçit için dış kredinin tutarı 941 milyon dolar oldu.

Yeni Şafak
01:00 - 19/02/2005 Cumartesi
Güncelleme: 12:01 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Tüp geçitte kredi için imzalar atıldı
---------------------- manset ---------------------

  • İSMAİL ZELVİ/ İSTANBUL


    Marmaray Projesi olarak adlandırılan ve kentin her iki yakasındaki demiryolu şebekelerinin deniz altından geçecek tüp geçitle birleştirilmesini öngören proje anlaşma aşamasına geldi. Sağlanan 941 milyon dolarlık dış kredinin anlaşması dün imzalandı. Sirkeci Garı'nda düzenlenen törende, anlaşmaya Devlet Bakanı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe, JBIC Başkan Yardımcısı Yoshihiko Morita, ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı imza koydu.

    Toplam 40 yıl vadeli olan, 10 yıllık geri ödemesiz dönemden sonra 30 yıl içinde 6 aylık eşit taksitlerle geri ödenecek olan krediye, 40 yıl boyunca sabit kalmak üzere yıllık yüzde 0,75 oranında faiz uygulanacak.

    Kredi alımı kolaylaşacak

    Devlet Bakanı Ali Babacan, Marmaray Projesi'nin Boğaz Tüp Geçişi için sağlanan düşük maliyetli 98.7 milyar Japon Yeni tutarındaki kredinin, projenin yaklaşık 1,7 milyar dolar tutarındaki geri kalanının finansmanının diğer yabancı kreditörlerden uygun koşullarda sağlanması için, bir çekicilik unsuru oluşturduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, kent trafiğinin 4-5 yıl içinde önemli ölçüde rahatlığa kavuşacağını vurguladı.

    JBIC Başkan Yardımcısı Yoshihiko Morita ise Türkiye'de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ardından ikinci kez Boğaz Tüp Geçişi'nin kendileri tarafından finanse edildiğini anımsattı. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, şehir içinde, Marmaray Projesi ile entegre olacak raylı sistem yatırımlarına aralıksız devam ettiklerini kaydetti. Marmaray Projesi'nin, İstanbul'daki şehir içi ulaşımı önemli ölçüde rahatlatacağına dikkat çeken Topbaş, anlaşmanın İstanbul için hayırlı olmasını da diledi.

    İlk bölümü 2008'de tamamlanacak
    Marmaray'ın denizden ve karadan 13,1 kilometrelik demiryolu tüp geçidini kapsayan ilk bölümünün 2008 yılında tamamlanması hedefleniyor ve yaklaşık maliyet 2,5 milyar dolar olarak hesaplanıyor. İlk bölümün tamamı, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) tarafından sağlanan, 10 yılı ödemesiz 40 yıl vadeli ve binde 75 faizli krediyle finanse ediliyor. Boğaz tüp geçişi 13,7 kilometre uzunluğunda olacak ve batırma tip tünel yapılacak. Bu yılın konsolide bütçesinde yatırım ödenekleri 2004 yılına göre yüzde 48 artılarak 10.145 katrilyon liraya çıkarılırken, Boğaz Tüp Geçişi öncelikli projeler arasında yer almıştı. Tam adı "Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı Projesi" olan Marmaray'ın birinci aşamasını oluşturan Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaatı, tüneller ve istasyonlar işinin ihalesi 2003-2004 yıllarında yapıldı. İhaleyi kazanan Japon ve Türk firmalarından oluşan TKGN (Taisei-Kumagai Gumi-Gama-Nurol) ortak girişim grubu ile 6 Mayıs 2004 tarihinde sözleşme imzalandı, 9 Mayıs 2004'te temel atıldı ve inşaat fiilen 27 Ağustos 2004'te başladı. Komisyon, Mart 2005'e kadar en yüksek puanı alacak olan ilk beş istekliyi, ihale teklif dosyalarını sunmak üzere davet edecek.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce