|

Türk ev tekstili olmayan ülke yok

Türk havlusundan peştemaline, tül perdeye kadar pek çok Türk ürünü dünyanın dört bir yanında bulunan ülkelerin otellerine, evlerine girmeyi başardı. Sektörün 13-15 milyar dolar ticaret hacmi bulunduğunu belirten TETSİAD Başkanı Ali Sami Aydın, “Dünyada Türkiye’nin tek marka sektörü ev tekstili sektörüdür” dedi.

Mesude Demirhan
04:00 - 20/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:00 - 20/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Havlusundan halısına perdeye kadar birçok ürünüyle ev tekstilinde adından söz ettiren Türkiye, fuarlarla bu başarısını katlıyor. Bu ay sonunda düzenlenecek fuar öncesinde sohbet toplantısı düzenleyen Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Ali Sami Aydın, “Sektörün ihracatının 3 milyar 300 milyon dolar olduğunu, bavul ticaretiyle birlikte bu rakamın 5,5 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti. Sektörün 13-15 milyar dolar ticaret hacmi bulunduğunu belirten Aydın, “Dünyada Türkiye’nin tek marka sektörü ev tekstili sektörüdür. Türk havlusundan, peştemaline, tül perdeye kadar pek çok Türk ürünü dünyanın dört bir yanında bulunan ülkelerin otellerine evlerine girdi. Türk ürünleri trend oldu. Üreten ve tasarlayan tek ülkeyiz. Türk ev tekstili bütün dünyada ulaşılabilir, bilinir ve güvenilir olması yanıyla dünyada yükselen bir trend oldu” dedi.


TRENDİ TÜRKİYE BELİRLEYECEK

Bu yıl düzenlenecek fuarda en büyük yeniliğin ev tekstili sektöründe trendlerin ilk kez Türkler tarafından belirlenecek olması olduğunu ifade eden Aydın, şöyle konuştu: “Daha önceki fuarlarımızda trend alanımızı Hollanda, Fransa, Almanya gibi ülkelerden gelen trend belirleyiciler hazırlıyordu. Haliyle trendlerimize yabancılar yön veriyordu. Ancak bu yıl trendlerimiz Türkler tarafından hazırlanacak. 2019 ve önümüzdeki yılın trendlerini ilk kez bu fuarda göreceğiz. 16. yüzyıldan itibaren Türkler Avrupa’da modada fırtına estirmişler. İpek yolu Diyarbakır’dan başlamış. Kapalı Çarşımız hala ayakta. Tasarım kabiliyetimizi ortaya çıkartmamız lazım. Bu açıdan da fuarımızın önemi büyük. Her yıl olduğu gibi konferanslarımızla dolu dolu bir fuar geçireceğiz.”

120 ülkeden 120 bin alıcı

İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS), binin üzerinde markanın katılımı ile 23-27 Nisan tarihlerinde 150 bin metrekare alanda CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenecek. Bu yıl 25’nci kez CNR Holding şirketlerinden ITF İstanbul Fuarcılık ve TETSİAD iş birliği ile gerçekleştirilecek fuarda 120 ülkeden 50 bini yabancı 120 bin alıcı ağırlanacak. Fuarın 1 milyar dolarlık iş hacmi oluşturması beklniyor. Bunun yanı sıra EVTEKS’in Türk ev tekstili ihracatına katkısının da 500 milyon doların üzerinde olacağı öngörülüyor.

  • Fuarlar şehri zengin eder
  • CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, İstanbul’un dünya fuarcılığında çok önemli bir istasyon olacağını belirterek, “Yakında Avrupa’da düzenlenen bazı büyük ve önemli fuarları geçeceğimize inanıyoruz. Özellikle uluslararası fuarlarımız şehir ekonomilerine katkısı çok büyük. Bir şehir sadece fuarlarla zengin olabilir. Milano da düzenlenen mobilya fuarı var. O fuarın Milano şehrine bir haftada bıraktığı gelir 1.5 milyar avro. Fuara gelen alıcılar şehre gelince 200 euroluk normal bir otelin ücreti 600 avroya çıkıyor. Restoranlar gecede 5 masa değiştiriyor. Bütün mağazalar gece yarılarına kadar açık. Bizim yabancı katılımcı sayımızı artırmamız demek, ülke ekonomisinin yükselmesi demek. Yurtiçine daha fazla alıcıları getirebilmek için desteğe ihtiyacımız var” diye konuştu.
#TETSİAD
#Ali Sami Aydın
5 yıl önce